FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Strugaru osam godina zatvora za granatiranje Dubrovnika

ZAGREB, 31. siječnja(Hina) - Haški sud (ICTY) u ponedjeljak je osudioumirovljenog generala JNA Pavla Strugara na osam godina zatvora zbogzapovjedne odgovornosti za topnički napad snaga JNA na Dubrovnik 6.prosinca 1991. godine.
ZAGREB, 31. siječnja(Hina) - Haški sud (ICTY) u ponedjeljak je osudio umirovljenog generala JNA Pavla Strugara na osam godina zatvora zbog zapovjedne odgovornosti za topnički napad snaga JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine.

Strugaru je dokazana zapovjedna odgovornost za protupravni napad na Dubrovnik 6. prosinca 1991., te je proglašen krivim za dvije od šest točaka optužnice za kršenje ratnog prava i običaja zbog napada na civile i uništavanje vjerskih i kulturnih objekata te povijesnih spomenika.

Strugar (71) je po zapovjednoj odgovornosti oslobođen krivnje za ostale četiri točke optužnice koje su ga teretile za ubojstva, okrutno postupanje, protupravne napade na civilne objekte i razaranje neoopravdano vojnom nuždom. On je isto tako oslobođen za optužbe po osobnoj odgovornosti za svih šest točaka optužnice.

"Vijeće vas proglašava krivim po zapovjednoj odgovornosti za točku 3. i 6. optužnice i osuđuje vas na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora", kazao je predsjedavajući sudac Kevin Parker, navodeći da je vijeće kod izricanja presude uzelo u obzir starost i narušeno zdravlje optuženog, te druge olakotne okolnosti.

Vijeće je utvrdilo da Strugar nije naredio napad na Stari Grad 6. prosinca koji je "ključno kažnjivo ponašanje" iz optužnice, već je to učinio njemu podređeni admiral Miodrag Jokić, ali da Strugarova krivnja "proizlazi iz toga što nije poduzeo odgovarajuće mjere da zaustavi garanatiranje Starog Grada 6. prosinca niti disciplinske mjere da kazni počinitelje".

Jokića je Haški sud 2003. osudio na sedam godina zatvora na temelju priznanja krivnje za granatiranja zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika.

Stugaru će u kaznu biti uračunata 473 dana provedena u pritvoru, u kojem će ostati do prebacivanja u državu u kojoj će izdržavati kaznu, kazao je na kraju australski sudac Parker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙