FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lazarević u pritvorskoj jedinici Haškog suda

DEN HAAG, 3. veljače 2005. (Hina) - Umirovljeni general-pukovnik vojskeSCG Vladimir Lazarević, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratnezločine na Kosovu 1999., u četvrtak je prebačen u pritvor UN-a uScheveningenu, priopćio je sud.
DEN HAAG, 3. veljače 2005. (Hina) - Umirovljeni general-pukovnik vojske SCG Vladimir Lazarević, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine na Kosovu 1999., u četvrtak je prebačen u pritvor UN-a u Scheveningenu, priopćio je sud.

General Lazarević prebačen je u pritvorsku jedinicu ICTY-a. Termin njegovog prvog pojavljivanja pred sudom bit će objavljen naknadno, navodi se u priopćenju Haškog suda.

Prvo pojavljivanje pred sudom, kako bi se optuženik izjasnio o krivnji, obično se organizira dan do dva po dolasku u pritvor, pa će Lazarević pred sudom naći vjerojatno u ponedjeljak.

Lazarević je 2. listopada 2003. optužen zajedno s još trojicom srbijanskih vojnih i policijskih generala, Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem, za ratne zločine počinjene tijekom srbijanske intervencije na Kosovu, a točke optužnice objavljene su 20. listopada 2003.

Prema optužnici general Lazarević je kao zapovjednik Prištinskog korpusa Jugoslavenske vojske (VJ) "planirao, poticao, naređivao, počinio ili drugačije pomagao ili sudjelovao u planiranju, pripremanju ili izvršavanju zločina protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja".

Zločini su počeli, kaže se u priopćenju ICTY-ja, u listopadu 1998. godine i nastavili su se sve do lipnja 1999. godine.

Lazarević je optužen na temelju osobne ali i zapovjedne odgovornosti, stoji u priopćenju.

General Lazarević je 17. haški optuženik koji se dobrovoljno predao Haškom sudu (ICTY) iz SCG, od ukupno 30 koliko ih je Beograd do sada izručio Haagu.

S Lazarevićem su u Den Haag doputovali i srbijanski ministri za pravosuđe Zoran Stojkovića i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙