FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Scheffer: NATO dijeli stajališta EU u vezi Gotovine

BRUXELLES, 1. ožujka 2005. (Hina) - NATO dijeli stajališta Europskeunije da odbjeglog generala Antu Gotovinu treba uhititi i izručitiMeđunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY).
BRUXELLES, 1. ožujka 2005. (Hina) - NATO dijeli stajališta Europske unije da odbjeglog generala Antu Gotovinu treba uhititi i izručiti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY).

To je u utorak u Bruxellesu izjavio glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nakon sastanka s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

"Unatoč dosad učinjenom puna suradnja Hrvatske s Den Haagom znači da se mora učiniti i taj zadnji korak", rekao je Scheffer.

Mesić je istaknuo kako nije sporno da će odbjegli general biti uhićen ako je u Hrvatskoj, no ako nije, potrebna je suradnja drugih zemalja.

"Da je Gotovina u Paragvaju, jasno je da ga ne možemo izručiti. Ako dođemo do saznanja da se nalazi u Hrvatskoj, on će biti uhićen i izručen Den Haagu", istaknuo je predsjednik Mesić.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj su prije postojale snage u vlasti koje su štitile haške bjegunce, no sada ih nema.

Mesić je potvrdio da je u ponedjeljak zajedno s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i premijerom Ivom Sanaderom napisao pismo s dokazima o suradnji Hrvatske s Haškim sudom. "To pismo će biti sa stotinama dokaza što je Hrvatska učinila", rekao je predsjednik Mesić, dodavši da će ono biti poslano svim članicama Europske unije i NATO-a, te svim europskim institucijama.

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je napredak Hrvatske u prilagodbi vojske NATO-ovim standardima. No, istaknuo je da tek treba ostvariti cilj izdvajanja za vojsku od dva posto BDP-a.

Zahvalio je Hrvatskoj na doprinosu NATO-ovoj misiji u Afganistanu, te istaknuo kako je dobrodošao doprinos i u drugim operacijama Sjevernoatlantskog saveza, pa i u obuci iračkih vojnika.

"Ako će Hrvatska biti u poziciji sudjelovati to će biti dobrodošlo. To ovisi o hrvatskoj Vladi", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Predsjednik Mesić je prvog dana svog dvodnevnog posjeta Bruxellesu u utorak ručao s belgijskim kraljem Albertom II..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙