FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: HUS-ov okrugli stol o pretvorbi i privatizaciji

SPLIT,1. ožujka 2005.(Hina) - U organizaciji Hrvatske udruge sindikata(HUS) u Splitu je danas održan okrugli stol "Pretvorba i privatizacija- najveća pljačka - što i kako dalje".
SPLIT,1. ožujka 2005.(Hina) - U organizaciji Hrvatske udruge sindikata (HUS) u Splitu je danas održan okrugli stol "Pretvorba i privatizacija - najveća pljačka - što i kako dalje".

Cilj je okruglog stola, kako je rekao potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević, sve političke čimbenike u zemlji potaknuti na raspravu o šteti počinjenoj u pretvorbi i privatizaciji te javnost uputiti u prijedlog zakona o ovjeri vlasništva nad trgovačkim društvima koji je HUS dostavio u saborsku proceduru.

"HUS to čini za zaštitu 386 tisuća radnika koji su ostali bez svojih radnih mjesta u postupku pretvorbe i njihovih obitelji", rekao je Matijašević, a glavni je cilj toga zakonskog prijedloga, naglasio je, nezakonito stečeno vlasništvo oduzeti i vratiti državi, odnosno oštećenim radnicima.

Matijašević je ustvrdio da se u "više od 60 posto poduzeća kršio Zakon o privatizaciji, tako da vlasnici privatiziranih tvrtaka nisu obavili ulaganja zbog čega je većina poduzeća završila u stečaju, dok su druga na rubu preživljavanja".

Također je rekao kako HUS već dvije godine traži da se pretvorbeni kriminal pravno smatra ratnim zločinom koji ne zastarijeva, ali da politička elita nikada nije pokazala sluha za taj sindikalni prijedlog. Stoga je HUS sada izradio prijedlog zakona o ovjeri vlasništva, provedba kojeg bi jamčila pravedno kažnjavanje utvrđenih nepravilnosti i privođenje kraju revizije pretvorbe i privatizacije te barem djelomičnu odštetu onima koji su nezakonito oštećeni.

Sudjelujući u raspravi, saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić rekao je kako je privatizacija u najvećem dijelu bila potpuna varka, a u cijeloj se priči zaboravilo na radnike, tj. "od šume se nije vidjelo drveće".

"Zastrašujući rezultati revizije pretvorbe i privatizacije pokazali su da je riječ o najvećoj pljački u povijesti Hrvatske, čiji počinitelji neće biti sankcionirani zbog zastare i cilj nam je upozoriti upravo na taj problem", poručio je Tadić, istaknuvši kako je država treba kazneno goniti pljačkaše, a imovinu vratiti onima od kojih je oduzeta.

SDP-ova saborska zastupnica Jagoda Martić kazala je kako njezina stranka podupire nastojanja HUS-a da se raščisti kriminal u pretvorbi i privatizaciji, naglasivši kako je nedopustivo da krivci za to i dalje raspolažu opljačkanom imovinom.

Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević oštre je kritike uputio strankama koje se nisu odazvale skupu, posebno vladajućem HDZ-u, čijih osam pozvanih zastupnika s ovog područja nije došlo na skup.

"Činjenica je da su tako zabili autogol sebi i stranci, no zabrinjava što nam takav odnos može biti pokazatelj koliko će biti teška borba u Hrvatskom saboru da se naš zakonski prijedlog prihvati, jer oni, podsjećam, imaju većinu", rekao je Matijašević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙