FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Grdešić: Američko-hrvatski odnosi dobri, ali stagniraju

kretanjima u Hrvatskoj ocijenio je da suameričko-hrvatski odnosi dobri, ali da stagniraju, prenosi u utorakradio postaja Glas Amerike (VOA).
Washington,1. ožujka(Hina) - Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić na panel razgovoru u washingtonskom Institutu Woodrow Wilson o najnovijim kretanjima u Hrvatskoj ocijenio je da su američko-hrvatski odnosi dobri, ali da stagniraju, prenosi u utorak radio postaja Glas Amerike (VOA).

"Ti odnosi su, ja bih rekao, uvijek dosta dobri. Oni imaju naravno svoje uspone i padove. Mislim da smo danas pomalo u situaciji stagniranja", rekao je Grdešić. Dodao je da su SAD-u važni sudjelovanje u Iraku i potpisivanje sporazuma o izuzeću američkih državljana od Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koje Hrvatska ne može ispuniti.

"Imamo jedan trend stabilnosti, koji se može vrlo jednostavno poboljšati, pogotovo ukoliko naša suradnja s Den Haagom bude završena uspješno", rekao je Grdešić, sada profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Grdešić je u washingtonskom institutu Woodrow Wilson govorio o stanju u Hrvatskoj i njezinom približavanju Europskoj uniji.

Glede otpočinjanja pristupnih pregovora Hrvatske s EU 17. ožujka Grdešić je rekao da "to priželjkuje, te da priželjkuje neku vrst kompromisa, no da ipak očekuje da će doći do odgode od neka dva do tri mjeseca", prenosi VOA.

Na pitanje postoji li u Hrvatskoj bojazan da bi Amerikanci mogli otvoriti svoje baze, odnosno, koristiti hrvatske vojne baze u vlastite svrhe, Grdešić je odgovorio da koliko je njemu poznato "nema jasnih i otvorenih zahtjeva za stacioniranjem američkih snaga u Hrvatskoj, bilo u obliku pomorskih baza, kopnenih ili zračnih luka" i dodao da to Amerikancima nije zanimljivo.

Na pitanje da li u Hrvatskoj postoje dvije struje, proamerička, koju predvodi premijer Ivo Sanader, i proeuropska, koju predvodi predsjednik Stjepan Mesić, Grdešić je kazao kako ne bi rekao "da postoji neki veliki paralelizam, odnosno, neke dvije jake struje".

"Mislim da je i premijer Sanader promijenio svoju koncentraciju na EU. Mislim da devedeset posto svojeg vremena, napora i interesa koncentrira upravo na tu temu", kazao je Grdešić.

"Mislim da se ta nekakva proamerička fama, da je Sanader američki čovjek, koji vodi američku politiku, u posljednjih godinu dana pokazala neopravdana", rekao je Grdešić. Glede Mesića kazao je kako on jest koncentriran na Europu, ali da misli da je sada u prilici da otvori i temu NATO savezništva "jer izmedu Europe i NATO savezništva postoji velika podudarnost", dodajući bi "bilo vrijedno prisustvovati u oba ta tijela".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙