FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks stigao u Luksemburg

LUKSEMBURG, 31. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks doputovao je u ponedjeljak, na čelu saborskogizaslanstva, u prvi službeni posjet Luksemburgu, najmanjoj inajbogatijoj članici te jednoj od utemeljiteljica Europske unije kojanjome od 1. siječnja predsjedava 11. put.
LUKSEMBURG, 31. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks doputovao je u ponedjeljak, na čelu saborskog izaslanstva, u prvi službeni posjet Luksemburgu, najmanjoj i najbogatijoj članici te jednoj od utemeljiteljica Europske unije koja njome od 1. siječnja predsjedava 11. put.

Saborski posjet poklapa se sa sastankom danas poslijepodne hrvatskog premijera Ive Sanadera s luksemburškim kolegom po dužnosti Jeanom-Claudeom Junckerom, koji je među prioritete trenutačnog predsjedanja uvrstio dalje širenje EU, a upravo Hrvatsku istaknuo kao pozitivan primjer koji će balkanskim državama posvjedočiti da valja ustrajati u demokratizaciji kao putu za članstvo u EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je u Luksemburg stigao na poziv predsjednika parlamenta Luciena Weilera, službene će razgovore voditi u utorak s domaćinom te s premijerom Junckerom, a u ponedjeljak će ga u audijenciju primiti Veliki Vojvoda Henri.

Mjesec i po dana prije 17. ožujka kada trebaju početi pristupni pregovori EU s Hrvatskom, Šeks će svoje sugovornike upoznati s napretkom što ga je Hrvatska ostvarila u ispunjavanju političkih kriterija za ulazak u EU, posebice u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u ostvarenju povratka izbjeglica i njihove imovine te u regionalnoj suradnji.

Hrvatski gosti će u razgovorima s luksemburškim parlamentarcima u utorak izvijestiti i o dosadašnjem tijeku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s europskim, o reformi pravosuđa i državne uprave. Izvijestit će i o poslu što ga je na prvoj sjednici u siječnju odradio Sabor koji je donio Deklaraciju o načelima pregovora za članstvo RH u EU, Izjavu o suradnji vlade i Sabora u procesu pregovora, te osnutku Nacionalnog odbora zaduženog za pregovore.

U izaslanstvu su potpredsjednik Sabora Mato Arlović, potpredsjednice Vesna Pusić i Đurđa Arlović, te predsjednici Odbora za vanjsku politiku Goran Jandroković i Odbora za europske integracije Neven Mimica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙