FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati i radničko vijeće KIM-a: poništiti poziv za ponude za kupnju dionica

KARLOVAC, 28. veljače 2005. (Hina) - Zajednički zahtjev Sindikatazaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji tevodoprivredi (PPDIV) i Radničkog vijeća KIM Mljekare Karlovac d.d."da se poništi javni poziv za podnošenjem ponuda za kupnju dionicaKIM-a d.d.", koji je 24. veljače raspisao Hrvatski fond zaprivatizaciju, podržao je i zamjenik ministra gospodarstva, rada ipoduzetništva Ivica Horvat.
KARLOVAC, 28. veljače 2005. (Hina) - Zajednički zahtjev Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji te vodoprivredi (PPDIV) i Radničkog vijeća KIM Mljekare Karlovac d.d. "da se poništi javni poziv za podnošenjem ponuda za kupnju dionica KIM-a d.d.", koji je 24. veljače raspisao Hrvatski fond za privatizaciju, podržao je i zamjenik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivica Horvat.

Zamjenik ministra Ivica Horvat, koji je unatrag dva mjeseca i predsjednik Nadzornog odbora KIM Mljekare Karlovac d.d., rekao je kako "osjeća moralnu obvezu da podrži zahtjeve radnika da se nepravda koja im je ovim natječajem učinjena korigira poništavanjem natječaja, te da će on ustrajati na tome da se raspiše novi natječaj uz obvezujuće uvjete koje radnici traže".

Predsjednik Radničkog vijeća KIM-a Dubravko Desović rekao je da se dvije godine bezrazložno razvlačilo konačno rješenje privatizacije KIM-a, a kada je konačno natječaj raspisan, uvjeti natječaja nisu obvezujući za mogućeg kupca.

Desović tvrdi da se u uvjetima navodi da će "HFP posebno cijeniti spremnost ponuđača da zadrži broj zaposlenih jednu godinu, da ponudi petogodišnji plan poslovanja i slično", iako to nije u skladu sa zaključcima nebrojenih sastanaka u HFP-u, nadležnim ministarstvima i Uredu za socijalno partnerstvo.

U sklopu zahtjeva za poništavanjem natječaja za prodaju KIM-a Radničko vijeće KIM-a i PPDIV traže da se raspiše novi u kojemu će njihovih osam uvjeta biti obvezujuće. To su: zadržavanje prava radnika, zadržavanje postojećeg broja zaposlenih kroz pet sljedećih godina, zadržavanje osnovne djelatnosti KIM-a - od otkupa mlijeka, prerade do distribucije i prodaje mliječnih proizvoda, što uključuje i razvoj sirovinske baze i program petogodišnjih investicijskih ulaganja, zadržavanje branda KIM i slično.

KIM je 1995. bio privatiziran kroz Dionu i Kutlinu Globus grupu, a nakon isisavanja kapitala ostao je hipotekarno toliko zadužen da je kroz sanaciju vraćen u Hrvatski fond za privatizaciju 15. siječnja 1999. Od tada su, kako je rekao sindikalni povjerenik PPDIV-a Zvonko Čović, mnoga tijela i strukture mukotrpno radile da se iznađe prihvatljivo rješenje. Čović je zaključio kako se ovim se natječajem sada "pljuje na rad Sindikata, predstavnika Vlade, kooperantskih udruga, pa i novinara" te je rekao kako se pita "tko ima pravo na raspisivanje natječaja mimo svih zaključaka i dogovora svih nas".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙