FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder: Cijene nafte moraju postati transparentne

RIJAD, 28. veljače 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar GerhardSchroeder u ponedjeljak je u svojem govoru na poslovnom forumu uglavnome gradu Saudijske Arabije Rijadu ponovio svoju želju za većomtransparentnošću cijena nafte, uključujući i špekulacije natržištima.
RIJAD, 28. veljače 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u ponedjeljak je u svojem govoru na poslovnom forumu u glavnome gradu Saudijske Arabije Rijadu ponovio svoju želju za većom transparentnošću cijena nafte, uključujući i špekulacije na tržištima.

Schroeder je kazao da će tema na nadolazećem summitu osam industrijskih zemalja skupine G8 u Velikoj Britaniji biti kako bolje razmjenjivati informacije "o ponudi i potražnji nafte". Kao pouzdani dobavljač i izvoznik nafte, Saudijska Arabija ima posebnu odgovornost a dosad je ispunila očekivanja vezana za njezinu ulogu najprominentnijeg svjetskog izvoznika nafte, naglasio je njemački kancelar.

On je također pozvao na dodatne poticaje pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i šest zemalja Zaljevskog vijeća za suradnju - Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana.

Schroeder je upozorio na opasnost utrke u naoružanju na Bliskom Istoku ako Iran nastavi sa svojim nuklearnim planovima. Dodao je da vodstvo u Teheranu mora podvrgnuti svoje nuklearne programe međunarodnoj kontroli i zajamčiti da se oni koriste isključivo za mirnodopske svrhe.

U pogledu Iraka, Schroeder je kazao da su parlamentarni izbori važan korak na putu demokratizacije te zemlje i da su razlog za " oprezan optimizam". Njemački stručnjaci za obnovu bit će poslani u Irak "čim to sigurnosna situacija bude dozvoljavala", dodao je njemački kancelar.

Schroeder je stigao u Rijad u nedjelju na početku sedmodnevne turneje u sedam arapskih zemalja u cilju unapređenja njemačkih trgovinskih i političkih odnosa u Zaljevskoj regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙