FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzbekistan: Karimov strahuje od revolucije nalik ukrajinskoj

TASHKENT, 28. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Uzbekistanski predsjednikIslam Karimov poručio je u petak Zapadu da ne pokušava izazvatiukrajinski model revolucije u njegovoj zemlji, ustvrdivši da ima "svanužna sredstva" da bi spriječio pobunu.
TASHKENT, 28. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov poručio je u petak Zapadu da ne pokušava izazvati ukrajinski model revolucije u njegovoj zemlji, ustvrdivši da ima "sva nužna sredstva" da bi spriječio pobunu.

Komentirajući nedavne uspješne revolucije u druge dvije zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, Ukrajini i Gruziji, Karimov je rekao kako će se "oduprijeti svima koji izvana budu podrivali ustavni poredak zemlje". "Imamo sva sredstva potrebna za to", naglasio je Karimov.

Izravno se obraćajući zapadnim diplomatima koji su slušali njegov govor u parlamentu, Karimov je dodao: "Ne želim preduboko ulaziti u to pitanje. Oni koji sjede na galeriji razumjet će o čemu govorim".

Njegov oštar komentar najnoviji je pokazatelj da se predsjednici iz pet srednjoazijskih republika, u kojima su na snazi autokratski režimi, pribojavaju pokušaja svrgavanja s vlasti.

Karimov, koji je na čelu Uzbekistana još iz sovjetskih vremena, a vladavina mu je obilježena mučenjima i progonom tisuća političkih zatvorenika, tvrdi da postoje jasni pokušaji da se i u Kirgistanu izazove revolucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙