FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački izbori u skladu s međunarodnim normama

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Irački izbori u nedjelju provedenisu "sukladno međunarodnim normama", ocijenila je misija stranihizbornih stručnjaka koji su nadgledali izbore iz glavnog jordanskoggrada Amana, javila je agencija AFP.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Irački izbori u nedjelju provedeni su "sukladno međunarodnim normama", ocijenila je misija stranih izbornih stručnjaka koji su nadgledali izbore iz glavnog jordanskog grada Amana, javila je agencija AFP.

"Iračko izborno povjerenstvo je pripremilo i postavilo okvir za izbore, koji su uglavnom sukladni normama koje priznaje međunarodna zajednica", rekao je Kanađanin Jean-Pierre Kingsley, šef te Međunarodne misije za izbore u Iraku (IMIE).

Misija IMIE okuplja promatrače iz dvanaestak zemalja, uglavnom europskih. Kako nisu mogli biti raspoređeni u Iraku, oni su u Jordanu obrazovali iračke promatrače s kojima su u nedjelju bili u kontaktu kako bi procijenili poštivanje izbornih pravila.

"Prve procjene se temelje na prvim podacima koje je IMIE sakupila od vlasti i osoba koje sudjelovale na iračkim izborima", navodi IMIE.

Iračko izborno povjerenstvo procijenilo je u nedjelju navečer, nakon zatvaranja birališta, da je glasovalo blizu 8 milijuna Iračana, ili 60 posto od oko 14,2 milijuna upisanih birača.

Naglasivši da treba pričekati dan ili dva za točnu procjenu, član izbornog povjerenstva Adel Lami rekao je da su podaci koje je objavilo izborno povjerenstvo sakupljeni neslužbeno na terenu, prenosi AFP.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan čestitao je u nedjelju Iračanima na provedenim izborima i budućem parlamentu ponudio pomoć Svjetske organizacije u pisanju novog ustava zemlje, javio je Reuters.

Stručnjaci UN-a već su pomagali Iračanima u pripremi izbora, koji će odrediti sastav prijelazne nacionalne skupštine. Njezin je zadatak izraditi nacrt novog ustava, koji bi trebao biti potvrđen na referendumu.

"Vrlo je važno osigurati da svi pojedinci, stranke i skupine koje nisu mogle ili nisu željele izaći na izbore sudjeluju u izradi ustava", rekao je Annan.

Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u nedjelju iračke izbore uspjehom i rekao kako su Iračani pokazali predanost demokraciji i odbacili antidemokratsku ideologiju terorista.

"Sami Iračani su učinili ove izbore uspjehom koji odjekuje na sve strane", rekao je Bush, javila je Hina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙