FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mubarak predlaže višestranačke predsjedničke izbore

KAIRO, 26. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Egipatski predsjednik HosniMubarak predložio je u subotu ustavni amandman koji bi trebaoomogućiti da se na predsjedničkim izborima natječe više kandidata.
KAIRO, 26. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak predložio je u subotu ustavni amandman koji bi trebao omogućiti da se na predsjedničkim izborima natječe više kandidata.

Mubarak je u televizijskom obraćanju naciji poručio da je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog ustavnih promjena "kako bi omogućio da političke stranke uđu u predsjedničku utrku i zajamčio mogućnost da se više od jednog kandidata natječe na izborima".

Prema postojećem sustavu, egipatski parlament izabire jednog predsjedničkog kandidata, a zatim ga narod potvrđuje na predsjedničkom referendumu. Parlamentom već desetljećima dominira Mubarakova nacionalna demokratska stranka (NDP), a on je bez problema dosad osvojio četiri predsjednička mandata.

Egipatske oporbene stranke, ali i Sjedinjene Države već godinama traže reformu toga sustava. Sljedeći predsjednički izbori trebali bi se održati u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙