FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prvi investicijski fond za nekretnine "Terra Firma"

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Predstavljen prvi investicijski fondza nekretnine "Terra Firma"
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Predstavljen prvi investicijski fond za nekretnine "Terra Firma"

HINA - Financijski servis

U razdoblju od 7. do 25. veljače ove godine na Zagrebačkoj će se burzi moći upisati prva serija dionica prvog hrvatskog zatvorenog investicijskog fonda u nekretnine Terra Firma, kojim upravlja pulsko društvo za upravljanje investicijskim fondovima Agrippina.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao predsjednik Uprave Agrippine Mladen Ivančić, za prvu emisiju dionica, vrijednu 40 milijuna kuna, interes su već pokazali institucionalni investitori (investicijski fondovi, banke i osiguravajuća društva), ali i individualni ulagači.

Pravni savjetnik Zagrebačke burze Adnan Hafizadić istaknuo je da je ovo prvi put da inicijalna javna ponuda dionica (IPO) ide preko burze, što će investitorima pomoći da lakše saznaju sve podatke o fondu, a i fond i investitori moći će otvoreno pratiti upis dionica.

Ivančić je kazao i kako se nada da će druga emisija dionica, vjerojatno iduće godine, premašiti 100 milijuna kuna, odnosno da će iduća emisija moći biti uvrštena u Prvu kotaciju i time otvorena za ulaganje mirovinskim fondovima.

Između 65 i 95 posto ulaganja fonda Terra Firma bit će u nekretnine, i to na području Istre, kazao je Ivančić te najavio skoro osnivanje još tri ili četiri fonda za nekretnine, koji bi trebali ulagati na području Dalmacije, zemalja bivše Jugoslavije, ali i u EU.

Ostatak ulaganja odnosit će se na vrijednosne papire (najviše 15 posto imovine) te novčane depozite (najviše 35 posto), a sva ulaganja u nekretnine, naglasio je Ivančić, biti će u skladu s postojećim urbanističkim, razvojnim i strateškim planovima lokalnih zajednica.

Kao neke od prednosti ulaganja u fond za nekretnine Ivančić je naglasio očekivani rast cijena nekretnina približavanjem Hrvatske EU, stabilnost ulaganja u nekretnine radi zaštite od inflacije (za razliku od ostalih investicijskih fondova), kao i najbolju međuovisnost rizika i profitabilnosti za ulagače.

Pravni savjetnik Agrippine Mladen Pavičević dodao je i kako će ta tvrtka nastaviti i s nastojanjima da se sadašnji porezni sustav, koji nije motivirajući za ulaganje u takav fond, poreznim olakšicama za ulaganje prilagodi onima u razvijenijim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙