FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugovor o partnerstvu Plive i kompanije Mayne

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Plivina povezana društva PAM Kft. iPliva Hrvatska potpisali su ugovor o strateškoj suradnji s australskomfarmaceutskom kompanijom Mayne Pharma na razvoju, opskrbi i prodajidvaju Plivinih najrazvijenija biogenerika - eritropoetina (EPO) iG-CSF-a (Granulocyte Colony Stimulating Factor), objavio je nadanašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Plive ŽeljkoČović.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Plivina povezana društva PAM Kft. i Pliva Hrvatska potpisali su ugovor o strateškoj suradnji s australskom farmaceutskom kompanijom Mayne Pharma na razvoju, opskrbi i prodaji dvaju Plivinih najrazvijenija biogenerika - eritropoetina (EPO) i G-CSF-a (Granulocyte Colony Stimulating Factor), objavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Plive Željko Čović.

Ugovorom je određeno da će Pliva u razdoblju od tri godine od Maynea primiti ukupno 21 milijun eura, a u tom razdoblju će Pliva u suradnji s Mayneom dovršiti klinički razvoj proizvoda EPO i G-CSF.

Također, ugovorom Mayne stječe ekskluzivna prava marketiranja i distribucije proizvoda za većinu zapadnoeuropskih tržišta te zemlje Bliskog istoka, Sjeverne Afrike te Azije i Oceanije. Pliva pak zadržava puna prava za srednju i istočnu Europu (uključujući 10 'novih' članica Europske unije), zatim za Sjevernu i Južnu Ameriku te Japan. Ujedno, Pliva će biti i ekskluzivni dobavljač tih proizvoda za Mayne, rekao je Čović.

Riječ je o lijekovima za bolničku upotrebu, čija se registracija za hrvatsko tržište očekuje kroz par mjeseci, a za primjerice tržište EU do kraja 2007. godine. EPO se koristi za stimulaciju proizvodnje eritrocita kod bolesnika s kroničnim bubrežnim zatajenjem na dijalizi i bolesnika koji primaju kemoterapiju. G-CSF se pak koristi za reguliranje proizvodnje leukocita kod onkoloških bolesnika s neutropenijom kao posljedicom kemoterapije.

Kako je Pliva kroz klinička ispitivanja u Hrvatskoj već dokazala da su ovi generici identični originalnim proizvodima američke kompanije Amgen, a kako je proces istraživanja, proizvodnje i registracije izuzetno skup, Čović ne očekuje znatniju konkurenciju.

Stoga je, dodao je, za očekivati da Pliva s tim lijekovima zauzme veći dio hrvatskog tržišta, kao i značajan udio na stranim tržištima. Odmah po registraciji u Hrvatskoj, Pliva će započeti i proces registracije u zemljama regije, primjerice Rumunjske, Bugarske, Rusije, Ukrajine, a uskoro i Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore.

Direktorica istraživanja i razvoja u Plivi Zdenka Knežević rekla je da će se oba lijeka proizvoditi u Zagrebu, a ukoliko se pokaže potreba za povećanjem proizvodnje, planirano je otvaranje novog proizvodnog pogona u Novom Marofu. Naglasila je i da je cjelokupni razvoj ovih proizvoda u potpunosti rad 70-ak hrvatskih stručnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙