FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik odbora za EU Gornjeg doma britanskog parlamenta u RH

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik odbora za EU Gornjegdoma britanskog parlamenta lord Grenfell izrazio je u četvrtak, nakonsastanka s predsjednikom Stjepanom Mesićem, zadovoljstvohrvatsko-britanskom parlamentarnom suradnjom na području europskihintegracija i naglasio spremnost za nastavak suradnje, priopćeno je izUreda predsjednika.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik odbora za EU Gornjeg doma britanskog parlamenta lord Grenfell izrazio je u četvrtak, nakon sastanka s predsjednikom Stjepanom Mesićem, zadovoljstvo hrvatsko-britanskom parlamentarnom suradnjom na području europskih integracija i naglasio spremnost za nastavak suradnje, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Nakon sastanka s lordom Grenfellom, Mesić je naglasio kako postoji suglasnost svih relevantnih političkih opcija u Hrvatskoj za priključivanje Europskoj uniji i istaknuo napore svih državnih institucija da se pred početak pristupnih pregovora riješe otvorena pitanja.

I potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je predsjednika Odbora za procjenjivanje rada i dokumenata Europske unije Gornjeg doma britanskog parlamenta lorda Grenfella koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj na poziv Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora, priopćeno je iz Sabora.

Lord Grenfell je rekao kako su dva razloga njegova dolaska u Hrvatsku upravo u ovome trenutku: osim sve tješnjih i sve boljih odnosa između hrvatskog i britanskog parlamenta, te njihovih pojedinih odbora, ovim se posjetom htjela demonstrirati snažna volja da Hrvatska postane članicom EU-a.

Izrazivši želju da Hrvatska što prije počne proces pristupnih pregovora, lord Grenfell je ukazao na 31-godišnje iskustvo britanskoga parlamenta u nadzoru usvajanja europskoga zakonodavstva. Prema priopćenju, Britanci su to iskustvo spremni podijeliti i prenijeti nadležnim odborima u Hrvatskome saboru.

Potpredsjednik Sabora Luka Bebić je zahvalio Velikoj Britaniji na potpori koju je pružala Hrvatskoj u svim fazama njezina približavanja Europskoj uniji istaknuvši kako to pokazuje da su prepoznati svi napori koje je Hrvatska učinila u relativno kratkom vremenu, posebice od pozitivnog mišljenja Europske komisije do određivanja datuma početka pregovora s EU-om, kaže se u saborskome priopćenju.

Hrvatski dužnosnici nadaju se da će pregovori početi 17. ožujka kako je i najavljeno, ali međunarodna zajednica šalje snažne signale da to neće biti moguće ne izruči li Hrvatska odbjegloga generala Antu Gotovinu Den Haagu.

Potpredsjednik Sabora Bebić rekao je kako je Hrvatska potpuno svjesna da je puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu temeljni preduvjet za otvaranje pristupnih pregovora i iznio je čvrsta uvjeravanja da se zaista i čini sve kako bi što prije bio riješen i posljednji otvoreni slučaj.

U vezi sa zaštitom manjina potpredsjednik Sabora je rekao da je Hrvatska, unatoč nedavnim sukobima i ratnim razaranjima, uspjela na najbolji mogući način riješiti to pitanje Ustavnim zakonom.

Lordu Grenfellu je zajamčio da je povrat imovine izbjeglicama isključivo financijsko, a ne i političko pitanje, te je izrazio punu spremnost Hrvatske da susjednim zemljama pomogne u razvoju demokracije i približavanju EU-u jer je dugoročni interes Hrvatske da cijeli prostor jugoistočne Europe više ne bude prostor sukoba, nego da postane prostor suradnje.

Utoliko bi i skori početak pregovora bio poruka ohrabrenja tim zemljama da intenziviraju svoje napore, rekao je potpredsjednik Bebić, s čime se lord Grenfell složio i izrazio nadu da će jedini preostali problem u pogledu suradnje s ICTY-em biti riješen i da će to imati pozitivan utjecaj na cijelu regiju, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙