FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju hrvatska praizvedba "Luise Miller" u splitskom HNK

SPLIT,24. veljače 2005.(Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnomkazalištu u nedjelju će premijerno biti izvedena opera GiuseppeaVerdija "Luisa Miller", što će ujedno biti i hrvatska praizvedba togdjela, kojom će ravnati maestro Ivo Lipanović, u režiji Petra Selema.
SPLIT,24. veljače 2005.(Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju će premijerno biti izvedena opera Giuseppea Verdija "Luisa Miller", što će ujedno biti i hrvatska praizvedba tog djela, kojom će ravnati maestro Ivo Lipanović, u režiji Petra Selema.

Naslovnu ulogu tumači gošća iz Bugarske sopranistica Svetla Vassileva, poznata po koncertu s Placidom Domingom 1998. godine na splitskoj Prokurativi.

Riječ je o operi koja se zbog izrazite zahtjevnosti i dramaturške strukture na svjetskim pozornicama ne izvodi često, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare redatelj Selem.

"Htjeli smo Splitu za njegov rođendan darovati nešto posebno, a 'Luisa Miller' zbilja je zahtjevan projekt, možda najveći koji je splitska Opera do sada pripremala. Djelo je to izvanredne glazbene ljepote, za pjevače vrlo zahtjevno, ali i dramaturgije na kojoj se može puno raditi", rekao je Selem.

"Luisu Miller", dodao je, nije moguće izvesti ako nemate pet do šest vrhunskih pjevača koji mogu pokriti više "fahova", i dramskih i lirskih, "a mi smo uspjeli stvoriti podjelu koja može nositi predstavu".

Bugarska sopranistica, izrazivši veliko zadovoljstvo što ponovno nastupa u Splitu i to u tako jakoj predstavi, rekla je kako je njezina uloga zahtjevna kao i ostale u toj operi. "Morate imati snažan lirski glas s jasnim koloritetom, ali morate i znati postizati jako visoke i jako niske tonove naizmjenice. Postoji i dionica četiriju pjevača bez pratnje orkestra, tako da smo svi pomalo nervozni kad dođemo do tog dijela. No, na probama smo postigli odlične rezultate i nadamo se da ćemo na premijeri zvučati barem jednako tako, ako ne i bolje", poručila je Svetla Vassileva.

Uz nju nastupaju Ivica Čikeš, Branko Robinšak, Martina Tomčić, Ante Jerkunica, Paolo Coni, Nera Gojanović i Saša Jakelić, te zbor splitskog HNK sa zborovođom Anom Šabašovom.

Scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Dora Argento, dok je za scenski pokret zadužen Antun Marinić. Svjetlo je oblikovao Zoran Mihanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙