FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petru Selemu Zlatna medalja i Povelja grada Pariza

PARIZ, 27. siječnja 2005. (Hina) - Za nedavnog službenog boravkaizaslanstva Hrvatskoga sabora u Parizu, po pozivu francuske Nacionalneskupštine, saborskom zastupniku Petru Selemu uručena je Zlatna medaljai Povelja Grada Pariza koje mu je zbog vrijednog doprinosa kulturnom iumjetničkom životu francuske metropole dodijelio gradonačelnikPariza.
PARIZ, 27. siječnja 2005. (Hina) - Za nedavnog službenog boravka izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parizu, po pozivu francuske Nacionalne skupštine, saborskom zastupniku Petru Selemu uručena je Zlatna medalja i Povelja Grada Pariza koje mu je zbog vrijednog doprinosa kulturnom i umjetničkom životu francuske metropole dodijelio gradonačelnik Pariza.

Priznanje je Selemu uručeno na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu, priopćeno je danas iz Hrvatskog sabora.

U obrazloženju koje je iznio pariški dogradonačelnik za kulturne poslove Patrick Bloche, ističu se uz ostalo posebne zasluge laureata za uspostavu i djelovanje Kazališta Europe - Odéona u razdoblju od 1983. do 1989.

Uz Giorgia Strehlera, Selem je bio jedan od onih koji su u tom pariškom kazalištu promicali ideju kulturno ujedinjene Europe, ali ujedinjene na poštivanju različitosti i kulturalnih i jezičnih posebnosti svake pojedine nacije.

Također je istaknuto njegovo značenje u promicanju pariške i francuske kazališne umjetnosti i to kroz brojne režije francuskih autora, od Claudela i Camusa do svjetske kazališne praizvedbe Brucknerova "Gorkog mjeseca".

Predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem u zahvali je uz ostalo kazao, da je između njega i Pariza uspostavljena uzbudljiva veza još od studentskih dana, kada je iz Strasbourga autostopom odlazio u Pariz, u kazalište na Trocaderu gledati predstave Jeana Vilara i Gérarda Philippea.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji je predvodio saborsko izaslanstvo u Parizu, hrvatski veleposlanik u Francuskoj Božidar Gagro, brojni kulturni djelatnici i članovi hrvatske kulturne kolonije u Parizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙