FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba za treće čitanje prijedloga zakona o obveznim odnosima

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Dio oporbenih saborskih klubovaocijenio je na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog sabora da bi konačanprijedlog zakona o obveznim odnosima trebao proći i treće čitanje.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Dio oporbenih saborskih klubova ocijenio je na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog sabora da bi konačan prijedlog zakona o obveznim odnosima trebao proći i treće čitanje.

Prijedlog novog zakona bolji je od sadašnjeg, no treba ga doraditi, primjerice treba uvrstiti ugovor o "leasingu", ocijenio je Nikola Vuljanić (HNS), koji kao i Pero Kovačević (HSP) predlaže treće čitanje.

Zastupnici navode da za to ima vremena, jer bi zakon na snagu trebao stupiti tek 1. siječnja 2006., a odredbe o kamatama tek dvije godine nakon toga, dakle od početka 2008.

Zbog te odgode nezadovoljan je SDP, a zastupnica te stranke Ingrid Antičević-Marinović ustvrdila je kako je "očito da bankarskom lobiju, velesili u našoj državi, nitko ne može stati na kraj, pa se ono što najviše zanima građane neće odmah primjenjivati".

Novi zakon o obveznim odnosima propisuje da se ne obračunavaju kamate na kamatu kad je riječ o zajmovima, te predviđa da se zakonske zatezne i ugovorne kamate vezuju uz eskontnu stopu HNB-a.

U slučaju, pak, naknada za nematerijalnu štetu, primjerice kod ozljeda u prometnim nesrećama, kamate bi počele teći danom podnošenja tužbe, a ne kao sada - danom donošenja prvostupanjske presude - novo je rješenje za građane povoljnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙