FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) -
ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatski sabor 12. sjednicu nastavit će raspravom o nekoliko oporbenih zakonskih prijedloga. Na dnevnom redu saborske sjednice naći će se izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koje predlaže Klub HNS/PGS-a, te Librin prijedlog dopuna Zakona o PDV-u

ZAGREB - S radom nastavlja saborsko Istražno povjerenstvo za riječko brodogradilište Viktor Lenac. Pred Povjerenstvom će o jamstvima koje je bivša Vlada dala tom privatnom brodogradilištu svjedočiti bivši premijer Ivica Račan, bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić, te bivši ministar financija Mato Crkvenac

ZAGREB - Hrvatska Vlada predložit će Hrvatskom saboru osnivanje Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva nuklearke Krško, a u taj bi fond Hrvatska elektroprivreda godišnje trebala uplaćivati oko 14,25 milijuna eura. Prijedlog zakona o osnivanju Fonda trebao bi se naći na sjednici Vlade, čiji konačni dnevni red još treba utvrditi Uži kabinet. Pred Vladom bi se trebao naći i prijedlog modela financiranja obnove i modernizacije ribarske flote. Članovi Vlade mogli bi raspravljati i o prijedlogu strategije suradnje Hrvatske s Europskom bankom za obnovu i razvoj od 2005. do 2007., a u tom bi razdoblju banka u Hrvatsku mogla godišnje plasirati između 150 i 250 milijuna eura

ZAGREB - Na kraju siječnja ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je evidentirano 326.938 nezaposlenih osoba, što je za 2,9 posto ili za 9.361 osobu više u odnosu na prethodni mjesec, a za 1.973 osobe ili 0,6 posto više nego u siječnju 2004. Siječanj je šesti mjesec zaredom u kojem se bilježi povećanje nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Stopa registrirane nezaposlenosti za siječanj ove godine, po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosi 19,3 posto. Po podacima iz Mjesečnog statističkog biltena HZZ-a, i u siječnju 2005. priljev u registriranu nezaposlenost bio veći od odljeva.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prihvatilo je na jučerašnjoj sjednici Izjavu o položaju hrvatskoga jezika u kojoj se ističe da je "hrvatski književni ili standardni jezik poseban i neovisan jezik od srpskoga i drugih srodnih standardnih jezika". U genetskolingvističkom obrazloženju kaže se kako su hrvatski i srpski standardni jezik, kao i bosanski i crnogorski, iako genetski vrlo bliski i međusobno razumljivi, ipak kulturološki i standardološki različiti. Služenje njima izražava pripadnost različitim nacionalnim kulturama, pa je nametanje jednoga drugima izrazit oblik diskriminacije kulture drugih, dodaje se.

ZAGREB - Izjava o hrvatskom jeziku, koju je objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, ima isto značenje i jednaku težinu kao i povijesna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika, koju je donijelo 19 hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija 1967., izjavio je akademik Dubravko Jelčić, član Predsjedništva HAZU-a. Akademik Mislav Ježić izjavio je kako je prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju potrebno formulirati jasnu argumentaciju kojom se može zastupati jedinstvenost hrvatskoga standardnog jezika i njegova posebnost u odnosu na srodne književne jezike. Status jezika bitno je pitanje u kontekstu nediskriminacije naroda i jezičnih zajednica, kako ističe velik broj međunarodnih pravnih dokumenata Ujedinjenih naroda, Europskog vijeća i Europske unije, dodao je.

ZAGREB-Nakon šestomjesečnog mandata, pripadnici Četvrtog voda hrvatskih vojnih policajaca koji sudjeluju u NATO-voj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu sinoć su se vratili u Hrvatsku. Dočekali su rodbina, prijatelji, te zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Slavko Barić i pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz. Njih su u Kabulu zamijenili pripadnici Peti vod hrvatske Vojne policije.

ZAGREB - Godišnju nagradu "Grigora Viteza" za dječju knjigu za 2004. dobili su Tomislav Zagoda, za roman za tinejdžere "Balada o Buginim gaćicama" objavljen u nakladi Mozaika knjiga. Za ilustraciju slikovnice nagrađena je slikarica Pika Vončina za slikovnice "Mjesečev slap" autorice Sanje Lovrenčić u izdanju Školske knjige. Za ovogodišnju, 38., nagradu "Grigora Viteza" natjecao se 71 autor 41 knjige za djecu i 30 slikovnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙