FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati:
ZAGREB, 16. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor danas nastavlja 12. sjednicu, a središnja tema ovoga tjedna bit će promjene u Vladi. Sabor bi, naime, trebao potvrditi nove članove Vlade - potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i ministra zdravstva Nevena Ljubičića, te odobriti da ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović preuzme i resor vanjskih poslova. Da bi to i formalno bilo moguće, Sabor će po hitnom postupku morati izmijeniti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija. Prijedlog izmjena toga zakona Vlada je utvrdila jučer na telefonskoj sjednici i poslala ga Saboru. Taj bi se zakon, kako se doznaje, pred saborskim zastupnicima mogao naći već poslijepodne, dok će se o novim kadrovskim rješenjima raspravljati, vjerojatno, sutra.

ZAGREB - Prema jučerašnjoj odluci Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, slovenski prijevoznici od danas prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države mogu obavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije. Slovenski prijevoznici tako na temelju hrvatskih dozvola mogu obavljati prijevoz između Hrvatske i država koje nisu članice EU, dok prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU slovenski prijevoznici mogu obavljati samo na temelju dozvola Europske konferencije ministara prometa, takozvanih CEMT dozvola. Uputu oko korištenja hrvatskih dozvola za treće države razmijenjene s Republikom Slovenijom za 2005. godinu Ministarstvo je jučer je poslalo Carinskoj upravi i o njoj izvijestilo Ministarstvo prometa Slovenije.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izrazio je jučer uvjerenje da će pregovori Hrvatske s Europskom unijom, ipak, početi 17. ožujka. Uvijek sam bio realist, to sam i ovaj put s pozitivnim predznakom, vjerujem da će pregovori početi 17. ožujka, izjavio je Sanader nakon sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka. Premijer je rekao kako Hrvatska ima odgovor i za slučaj da pregovori s Unijom ne počnu u ožujku.

Optimističan je i predsjednik najveće oporbene stranke SDP-a Ivica Račan. Hrvatska ne treba biti kažnjena ako čini sve, a ne može riješiti problem, rekao je Račan dodajući da izvršna vlast treba uvjeriti Bruxelles da Hrvatska čini sve da riješi i posljednji otvoreni problem u suradnji s Haagom, slučaj generala Ante Gotovine.

ZAGREB - Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić jučer je saslušao petero od osmero svjedoka o navodnom krivotvorenju tzv. brijunskih transkripata koji su, prema pisanju medija, temelj haške optužnice protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Svi saslušani svjedoci djelatnici su Odjela za tonsko snimanje Ureda predsjednika Republike. Na ročištu zakazanom za 3. ožujka bit će saslušana još tri svjedoka, koji bi trebali objasniti kako su obavljeni, snimljeni i prepisani razgovori prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom uoči akcije Oluja 1995. Svjedoci bi trebali pojasniti i okolnosti pod kojima su sporni transkripti nastali, odnosno tko je bio na spomenutom sastanku, kada je on održan i slično. ,

ZAGREB - Industrija proizvodnja u Hrvatskoj je 2004. godine, po podacima Hrvatske gospodarske komore, bila na razini 77,5 posto industrijske proizvodnje iz 1990. godine. Po podacima Državnog zavoda za statistiku u 2004. godini industrijska je proizvodnja bila veća za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Iako industrijska proizvodnja raste, analitičari HGK u najnovijoj publikaciji "Gospodarska kretanja" navode da je ipak riječ o usporenoj dinamici rasta, već treću godinu uzastopce. Podaci statistike pokazuju da je u 2002. u odnosu na godinu prije industrijska proizvodnja zabilježila rast od 5,4 posto, u 2003. povećana je za 4,1 posto, a u 2004. godini 3,7 posto.

ZAGREB - Broj zaposlenih u obrtu i djelatnosti slobodnih profesija u Hrvatskoj je u prosincu lani iznosio 251.826 osoba, što je pad od 0,5 posto u odnosu na studeni iste godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u jesenskoj sjetvi 2004. kod pravnih osoba i njihovih dijelova zasijano ukupno 56.648 hektara, što je za 16 posto manje nego u godini ranije, objavio je Državni zavod za statistiku. U strukturi zasijanih površina najviše su zastupljene žitarice (79,7 posto), uljano sjemenje i plodovi (16,3 posto), krmno bilje (3,3 posto) te bilje za uporabu u parfimeriji, farmaciji, ostalo bilje i ostalo povrće (0,7 posto). Podacima za individualne poljoprivrednike nemaDržavni zavod za statistiku ne raspolaže jer u državnom proračunu za 2004. godinu nisu osigurana sredstva za provedbu istraživanja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

ZAGREB - Japansko izdanje "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić predstavljeno je jučer u Gradskoj knjižnici u Zagrebu. U Japan je roman dospio nakon što je 1999. na Berlinskim sajmu esperanta dobio prvu nagradu za najbolju dječju knjigu na esperantu, na koji ga je prevela Maja Tišljar. Član Japanskog esperantskog saveza Sekaguchi Ken oduševio se romanom hrvatske književnice i odlučio ga prevesti za svoje unuke. Japansko izdanje tiskano je u gradu Mishimi 2004. u nakladi od 500 primjeraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙