FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro arhitekt Mirko Benažić

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Ugledni hrvatski arhitekt MirkoBenažić umro je danas u Zagrebu u 80. godini.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Ugledni hrvatski arhitekt Mirko Benažić umro je danas u Zagrebu u 80. godini.

Rođen je 1926. u Karlovcu, diplomirao je na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1954.

Početkom 50-ih godina Benažić je radio nekoliko izložbenih salona bivše države na međunarodnim sajmovima u Milanu, Grazu, Stockholmu, Casablanci, Beču i drugim inozemnim gradovima.

Uz uređivanje interijera Benažić se bavio i fotografijom kojom se predstavio na nekoliko izložaba u Zagrebu, sredinom 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Bio ja aktivni izlagač i na Zagrebačkim salonima, a izlagao je i na nekoliko međunarodnih izložaba primjenjene umjetnosti.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća radi u Švicarskoj i u tom razdoblju projektirao je niz interijera, većinom trgovina, nekoliko muzeja u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Djevičanskim otocima i Saudijskoj Arabiji.

Benažić je jedan od arhitekata koji se bavio i unutarnjim uređenjem stanova, a svoje je radove objavio u uglednim revijama i časopisima specijaliziranim za arhitekturu u zemlji i inozemstvu.

Radovi su mu izvedeni ili postavljeni na svim kontinentima u više od stotinjak gradova, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja.

Kao vrstan arhitekt surađivao je i s vodećim hrvatskim likovnim umjetnicima i arhitektima: Andrijom Maurovićem, Ferdom Bisom, Zlatkom Bourekom, Zvonimirom Lončarićem, Ivanom Piceljem, Mihajlom Arsovskim, Mladenom Galićem i drugima.

Bio je član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i predsjednik Sekcije arhitekata tog udruženja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙