FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BDP per capita prema PKM u Zagrebu tri puta veći od Vukovara

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Grad Zagreb je 2002. godine imao triputa veći bruto domaći proizvod po stanovniku prema paritetu kupovnemoći od Vukovarsko-srijemske županije, u Zagrebu je iznosio 16.628eura, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji 5.471 eura, podatci suDržavnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Grad Zagreb je 2002. godine imao tri puta veći bruto domaći proizvod po stanovniku prema paritetu kupovne moći od Vukovarsko-srijemske županije, u Zagrebu je iznosio 16.628 eura, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji 5.471 eura, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

Tek nešto više od te županije, bio je BDP per capita prema paritetu kupovne moći u Brodsko-posavskoj županiji, 5.661 eura, dok nakon Zagreba najbolje stoje Istarska županija sa 12.515 eura, te Primorsko-goranska županija sa 10.712 eura.

U ostalim hrvatskim županijama BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći (po efektivnom tečaju) 2002. godine kretao se od 6.095 eura u Šibensko-kninskoj do 9.762 eura u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Paritet kupovne moći objašnjava stanje tečajeva dviju valuta kao odnos kupovne moći tih dviju valuta. BDP zemalja, preračunat u zajedničku valutu pomoću pariteta kupovne moći, odražava razlike u obujmu kupljenih dobara i usluga.

BDP per capita prema paritetu kupovne moći za hrvatske županije i Grad Zagreb nedavno je objavio Državni zavod za statistiku koji je pripremio prijedlog klasifikacije prostornih jedinica za statistiku, obveze koja proizlazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU.

Prijedlog s kojim izlazi Državni zavod je da prva razina bude cijela Hrvatska, druga razina četiri statističke regije - Zagrebačka regija, Središnja, Istočna i Jadranska Hrvatska, a treća razina 21 županija i Grad Zagreb.

Prostorna klasifikacija u statističke regije, posebice druge razine nužna je za sudjelovanje u programima potpore regionalnom razvoju koje odobrava EU.

Naime, kriterij za dobivanje tih sredstava je stupanj razvijenosti, odnosno u raspodjeli sredstava za regionalni razvoj mogle bi sudjelovati samo regije čija je razvijenost manja od 75-postotne razvijenosti EU.

Od četiri predložene hrvatske statističke regije tom kriteriju približila se jedino Zagrebačka regija, dok su sve ostale tri ispod tog kriterija, one su na 50 ili ispod 50 posto razvijenosti EU i dugoročnije bi mogle koristiti sredstva za regionalni razvoj, istaknuo je prošli tjedan ravnatelj DZS-a Jakov Gelo.

Prema statističkim podatcima, BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći za EU iznosi 21.457,59 eura, pa je 75 posto toga iznosa 16.093,19 eura.

Hrvatska je pak, prema podatcima Državnog zavoda, sa 9.441,38 eura na 44 posto europskog prosjeka, odnosno na 58,67 posto kriterija od 75 posto europske razvijenosti.

Od četiri predložene hrvatske regije najbliže europskom prosjeku je Zagrebačka regija (Grad Zagreb i Zagrebačka županija) sa BDP-om per capita prema paritetu kupovne moći od 13.949 eura, što je 65 posto europskog prosjeka, odnosno 86,7 posto kriterija 75-postotne razvijenosti EU.

Ostale tri predložene statističke regije daleko su ispod toga. Najlošije, sa 6.570 eura stoji regija Istočna Hrvatska (koja obuhvaća sedam slavonsko-posavskih županija), što je tek 40,8 posto od 75-postotnog kriterija EU.

Statistička regija Središnja Hrvatska, u kojoj je sedam županija, 2002. je imala BDP per capita prema paritetu kupovne moći od 8.199 eura, što je 50,9 posto kriterija EU za sudjelovanje u raspodjeli sredstava za regionalni razvoj, dok je Jadranska Hrvatska, koja obuhvaća sedam županija s izlazom na Jadran, sa 8.674 eura dosegnula 53,9 posto kriterija od 75 posto prosjeka EU.

Prijedlog statističara o podjeli na četiri statističke regije upućen je na mišljenje Eurostatu (Europski ured za statistiku), a nakon što se dobije njegovo mišljenje bit će upućen Vladi i nakon toga na mišljenje Saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙