FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja najavila povratak nuklearnim pregovorima

SEUL, 22. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejski čelnik KimJong-il izjavio je kako bi njegova zemlja mogla ponovno sudjelovati ušesterostranim pregovorima o nuklearnom razoružanju ako se postignuodgovarajući uvjeti za to, te ako Sjedinjene Države pokažu iskrenost usvojim namjerama, izvijestila je u utorak novinska agencija KCNA.
SEUL, 22. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il izjavio je kako bi njegova zemlja mogla ponovno sudjelovati u šesterostranim pregovorima o nuklearnom razoružanju ako se postignu odgovarajući uvjeti za to, te ako Sjedinjene Države pokažu iskrenost u svojim namjerama, izvijestila je u utorak novinska agencija KCNA.

To je prva Kimova izjava otkad je Sjeverna Koreja 10. veljače prvi put izravno objavila da posjeduje nuklearno oružje te da se povlači iz pregovora o nuklearnom razoružanju u kojemu su još sudjelovali predstavnici Južne Koreje, Kine, Rusije, Sjedinjenih Država i Japana.

Analitičari Kimovu izjavu ocjenjuju znakom da Sjeverna Koreja posustaje pred zajedničkim pritiskom međunarodne zajednice, posebno Kine. Kinezi su u subotu poslali svojeg izaslanika Wanga Jiaruija u Pjongjang kako bi se angažirao na oživljavanju pregovora.

"Ponovno ćemo pregovarati u bilo kojem trenutku ako tada budu pogodni uvjeti za šesterostrane pregovore. To bi se moralo ostvariti uz zajedničke napore svih strana koje sudjeluju u pregovorima", rekao je kineskom izaslaniku Kim dodavši kako se također nada da će Sjedinjene Države pokazati "iskrenost" u svojim namjerama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙