FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i J. Koreja žele da se Sj. Koreja vrati razgovorima

WASHINGTON,14. veljače 2005.(Hina) - Sjedinjene Države i Južna Korejasuglasile su se u ponedjeljak da se Sjeverna Koreja treba vratitirazgovorima kao načinu rješavanja nuklearnog problema Pyongyanga.
WASHINGTON,14. veljače 2005.(Hina) - Sjedinjene Države i Južna Koreja suglasile su se u ponedjeljak da se Sjeverna Koreja treba vratiti razgovorima kao načinu rješavanja nuklearnog problema Pyongyanga.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice i južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-moon razgovarali su u ponedjeljak o nuklearnom pitanju Sjeverne Koreje.

Oni su se suglasili u pogledu važnosti nastavka zajedničkog rada u okviru šesterostranih razgovora Sjedinjenih Država, Južne Koreje, Sjeverne Koreje, Japana, Kine i Rusije te nastavka ohrabrivanja Sjeverne Koreje da sudjeluje na tom forumu čiji je cilj denuklearizacija Korejskog poluotoka, rekao je novinarima nakon razgovora glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Ban je nakon razgovora s Rice rekao novinarima kako su ponovno potvrdili važnost mirnog rješenja nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje u okviru šesterostranih razgovora.

"Suglasili smo se da ćemo pojačati napore između zainteresiranih strana", rekao je.

Boucher je rekao kako obje strane drže da se nuklearno pitanje Sjeverne Koreje treba rješavati šesterostranim razgovorima te da im se Sjeverna Koreja treba vratiti.

On je kazao da SAD želi riješiti pitanje mirnim, diplomatskim putem i podsjetio na izjave predsjednika Busha i drugih američkih dužnosnika da Sjedinjene Države nemaju neprijateljskih namjera prema Sjevernoj Koreji niti je žele napasti.

Sjeverna Koreja traži izravne pregovore sa Sjedinjenim Državama, a prošloga je tjedna objavila kako posjeduje nuklearno oružje te da ostaje izvan multilateralnih pregovora koji su u prekidu od lipnja prošle godine.

Ban je u razgovoru za CNN rekao kako njegova vlada još nije načisto je li Sjeverna Koreja proizvela nuklearno oružje, kako je ustvrdila prošloga tjedna. On je kazao kako je moguće da Pyongyang nastoji iskoristiti situaciju i ojačati položaj za pregovaračkim stolom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙