FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet poziva Sjevernu Koreju na nastavak pregovora

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Mnoge zemlje, od Kine do Njemačke,pozvale su u petak Sjevernu Koreju da se vrati u pregovore o okončanjunjezinog nuklearnog programa, nakon što je Pjongjang objavio kakoposjeduje nuklearno oružje i istupio iz pregovora o razoružanju.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Mnoge zemlje, od Kine do Njemačke, pozvale su u petak Sjevernu Koreju da se vrati u pregovore o okončanju njezinog nuklearnog programa, nakon što je Pjongjang objavio kako posjeduje nuklearno oružje i istupio iz pregovora o razoružanju.

Taj je potez golemi izazov američkom predsjedniku Georgeu Bushu na početku njegova drugog mandata, budući da je Sjeverna Koreja jedna od triju zemalja koje je svojedobno označio "osovinom zla". Protiv jedne od njih, Iraka, poveo je rat, protiv druge, Irana, vodi snažnu međunarodnu diplomatsku kampanju, a sad je možda najveći problem počela predstavljati treća.

"Procjenjuje se da Sjeverna Koreja možda želi poboljšati pregovaračku poziciju", izjavio je Lee Tae-shik, doministar vanjskih poslova Južne Koreje, koja se nalazi na samoj vatrenoj crti sjevernog susjeda, s glavnim gradom Seulom udaljenim tek 65 kilometara od granice dviju država.

"No ako Pjongjang povuče bilo kakav novi potez, sve bi moglo prerasti u vrlo ozbiljan problem", dodao je. Ministar vanjskih poslova Ban Ki-moon rekao je kako njegova zemlja ne može tolerirati da sjever posjeduje nuklearno oružje.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje u četvrtak je priopćilo kako je ta zemlja bila prisiljena pojačati svoj obrambeni sustav i priskrbiti si nuklearno oružje kako bi se mogla nositi s neprijateljskim odnosom SAD i politikom američke administracije koja ide za rušenjem režima u Pjongjangu.

Zato se u rujnu povukla iz četvrtog kruga šesterostranih pregovora, u kojima sudjeluju SAD, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja, ali i ostavila minimalnu mogućnost da se oni ipak nastave. Prva tri kruga pregovora, koji su počeli 2003., nisu rezultirala ikakvim uspjehom

Stručnjaci procjenjuju da je Sjeverna Koreja vjerojatno proizvela dovoljno plutonija za čak osam nuklearnih bombi, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je mogu napraviti i upotrijebiti.

Pjongjang je i u prošlosti znao davati slične izjave i javno i tajno, upozoravaju neki analitičari. No bilo je nemoguće utvrditi njihovu istinitost, jer ne postoje instrumenti kontrole na samom terenu, nakon što su prije dvije godine iz kompleksa Jongbjona protjerani stručnjaci Međunarodne agencije za atomski energiju.

Još 2003. Sjeverna Koreja je zaprijetila da će izvesti nuklearni pokus i proglasiti se nuklearnom silom.

Priznanje Sjeverne Koreje da posjeduje nuklearno oružje "ostavlja dojam da će ta zemlja zadržati tvrdu poziciju sve dok SAD otvoreno ne priznaju režim Kim Jong Ila", stoji u komentaru konzervativnog južnokorejskog dnevnika JoongAnga Ilboa.

"Neočekivano otkriće Sjeverne Koreje jamačno će povećati napetost u odnosima sa SAD", smatra komentator dnevnika Korea Times.

Poboljšanju odnosa sigurno neće pridonijeti poruka solidarnosti koju je u četvrtak Pjongjang uputio Iranu u povodu 26. godišnjice uspostave Islamske Republike, u kojoj hvali iranske uspjehe u obrani vlastite suverenosti.

Južnokorejski dužnosnici žurno su se pridružili američkim u ocjenama da su pregovori jedini način za rješenje izoliranosti Sjeverne Koreje, a japanski premijer Junichiro Koizumi kazao je kako će Japan, koji je, prema tvrdnjama stručnjaka, u dometu dalekometnih projektila s nuklearnim glavama, uspjeti uvjeriti Pjongjang u promjenu stajališta.

"Uvjerit ćemo Sjevernu Koreju da će svoje interese najbolje zaštititi odustajući od nuklearnog programa", rekao je Koizumi novinarima.

Kina, jedna od rijetkih zemalja prijatelja Sjeverne Koreje, koja ima velik utjecaj u regiji, izdala je kratko priopćenje u kojem je izrazila nadu u obnovu pregovora, ustvrdivši kako prati događaje.

"Mi ne vidimo ozbiljnu alternativu šesterostranim pregovorima i pozivamo Sjevernu Koreju da se vrati u njih", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, koji je u posjetu tsunamijem pogođenoj indonezijskoj pokrajini Acehu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙