FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Njemačkoj umro drugi pacijent zaražen bjesnoćom pri transplantaciji

HAMBURG, 21. veljače 2005. (Hina/dpa) - U Njemačkoj je umro i drugipacijent kojem je presađen organ dobiven od donatorice zaraženebjesnoćom, priopćile su njemačke zdravstvene vlasti u ponedjeljak.
HAMBURG, 21. veljače 2005. (Hina/dpa) - U Njemačkoj je umro i drugi pacijent kojem je presađen organ dobiven od donatorice zaražene bjesnoćom, priopćile su njemačke zdravstvene vlasti u ponedjeljak.

Sedamdesetogodišnji pacijent kojemu je presađen bubreg umro je u ponedjeljak u bolnici u Hannoversch Muendenu, sjeverno od Kassela. Žena kojoj je presađeno plućno krilo umrla je u Hanoveru u subotu. Treći pacijent, star 45 godina, koji je od donatora dobio gušteraču i bubreg nalazi se u kritičnom stanju u bolnici u Marburgu.

Organi 26 godina stare žene koja je umrla u prosincu presađeni su šestorici pacijenata. Kod troje pacijenata nisu ustanovljeni simptomi zaraze. Dva pacijenta kojima je presađena rožnica nalaze se u Mainzu i u dobrom su stanju. Ispitivanja se provode i na pacijentu u Heidelbergu kojemu je presađena jetra a koji do sada nije pokazivao simptome infekcije.

Uprava bolnice u Mainzu, koja je uzela organe donatorice, izjavila je da su u postupku uzimanja organa poštovani predviđeni medicinski testovi no da testiranje na bjesnoću nije dio predviđene procedure. Liječnici su tek kasnije saznali da je donatorica u listopadu bila u Indiji gdje svake godine od bjesnoće umire nekoliko tisuća ljudi.

U ponedjeljak je, međutim, potvrđeno da se žena prije smrti žalila na snažne glavobolje i osjećaj tjeskobe, dva simptoma koja se povezuju s bjesnoćom, te da je bila psihijatrijski liječena.

Tužitelji u Mainzu pokrenuli su istragu o slučaju, a njihov je glasnogovornik izjavio da su od njemačke Zaklade za transplantaciju organa (DSO) zatražili puno očitovanje prije odluke je li pravni postupak opravdan. DSO, tijelo koje koordinira donacije organa u Njemačkoj, u izjavi je reklo da su sva ispitivanja ispravno provedena i da nije bilo medicinskih grešaka.

Kod oba pacijenta umrla u Njemačkoj neuspješna je bila nova metoda liječenja bjesnoće razvijena u Sjedinjenim Državama kojom je spašen život 15-godišnjoj djevojčici zaraženoj bjesnoćom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙