FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državno odvjetništvo razmatra zamrzavanje Gotovinine imovine

ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Državno odvjetništvo bi do krajatjedna trebalo završiti s prikupljanjem podataka o imovini generalaAnte Gotovine te provjerom nekih bankovnih računa i tvrtki za koje sesumnja da sudjeluju u financiranju njegovog bijega, nakon čega ćeodlučiti hoće li Vladi predložiti da zamrzne Gotovininu imovinu,doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.
ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Državno odvjetništvo bi do kraja tjedna trebalo završiti s prikupljanjem podataka o imovini generala Ante Gotovine te provjerom nekih bankovnih računa i tvrtki za koje se sumnja da sudjeluju u financiranju njegovog bijega, nakon čega će odlučiti hoće li Vladi predložiti da zamrzne Gotovininu imovinu, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.

"Prikupili smo podatke o imovini generala Gotovine i preostalo je još provjeriti neke bankovne račune i tvrtke za koje se sumnja da 'izvlače' novac za financiranje njegovog bijega", rekao je Hini glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Kazao je da je Državno odvjetništvo u suradnji s Poreznom upravom do sada provjerilo nekoliko tvrtki iz Zagreba i Zadra za koje se sumnja da financiraju bijeg, no nije želio reći je li što otkriveno.

Bajić je rekao da tužiteljstvo pokušava otkriti načine i ući u trag mogućim izvorima financiranja Gotovinina bijega jer je, kako je rekao, "očigledno da se to ne financira iz nekretnina i vojne mirovine kojom sada raspolaže njegova supruga".

"Nakon prikupljanja svih podataka razmotrit ćemo mogućnost da Vladi predložimo zamrzavanje Gotovinine imovine", kazao je Bajić. Objasnio je da bi se zahtjev za blokiranjem imovine haškog bjegunca Gotovine mogao podnijeti prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama koji je Hrvatski sabor usvojio u prosincu prošle godine.

Jedan od odvjetnika iz Gotovininog braniteljskog tima Ivo Farčić kazao je da nema nikakvih informacija o mogućem zahtjevu za blokadom imovine i da je prerano reći na koji će se način branitelji tome usprotiviti.

Po Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, Hrvatska može poduzeti niz mjera prema fizičkim i pravnim osobama, državama i međunarodnim organizacijama koje su obuhvaćene međunarodnim restriktivnim mjerama, a odluku o tome donosi Vlada.

Odlukom o zamrzavanju Gotovinine imovine Hrvatska bi se pridružila restriktivnim mjerama koje je u listopadu prošle godine donijelo Vijeće Europske unije. To je Vijeće, naime, donijelo Zajedničko stajalište i uredbu o zamrzavanju imovine nedostupnih osoba optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Gotovini, što su, kako je tada priopćeno, prihvatile zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, među kojima i Hrvatska, te potencijalni kandidati i zemlje članice EFTA-e.

Prema toj odluci, trojici optuženika zamrzavaju se sva sredstva i ekonomski resursi, osim sredstava potrebnih za osnovne životne potrebe, hranu, stan, lijekove, medicinske usluge, zatim za porezne obveze, premije osiguranja te za troškove pravnih usluga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙