FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon tsunamija u Indiji otkriven drevni grad

MAHABALIPURAM, 20. veljače 2005. (Hina/AP) - Indijski arheolozi počelisu podvodna istraživanja mjesta na kojemu se, kako vjeruju, nalazedrevni grad i dijelovi hrama otkriveni nakon udara tsunamija na obalestoljetnog svetišta Mahabalipuram.
MAHABALIPURAM, 20. veljače 2005. (Hina/AP) - Indijski arheolozi počeli su podvodna istraživanja mjesta na kojemu se, kako vjeruju, nalaze drevni grad i dijelovi hrama otkriveni nakon udara tsunamija na obale stoljetnog svetišta Mahabalipuram.

Tri kamene strukture oslikane crtežima životinja otkrivene su u blizini tog obalnog grada kojega je 26. prosinca prošle godine pogodio veliki plimni val.

S povlačenjem vode i uklanjanjem naslaga pijeska, na svjetlo dana izbile su strukture koje su najvjerojatnije dijelovi luke izgrađene u sedmom stoljeću, rekao je arheolog T. Satyamurthy.

Mahabalipuram je odavna poznat po svojim raskošno urešenim hramovima koji su uvršeni na popis svjetske baštine i koje godišnje posjete tisuće turista i hinduskih hodočasnika.

Prema pisanjima britanskih putopisaca, na tome je području nekoć bilo sedam pagoda, od kojih je šest potopilo more.

Arheolozi kažu da su crtežima lavova, slonova i paunova redovito ukrašavani zidovi hramova tijekom perioda Pallave u sedmom i osmom stoljeću.

"Pronađene strukture mogle bi biti dijelovi poznatih pagoda. Povlačenjem mora i pomicanjem obale očekujemo nove dokaze", rekao je Satyamurthy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙