FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drevna palača potkrepljuje legendu o nastanku Rima

RIM-OTKRIĆEDrevna palača potkrepljuje legendu o nastanku RimaRIM, 19. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Povijest drevnog Rima možda ćese morati ponovno pisati, nakon što su talijanski arheolozi na Forumuiskopali ostatke palače za koju kažu da potvrđuje legendu o nastankuVječnog grada.
RIM, 19. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Povijest drevnog Rima možda će se morati ponovno pisati, nakon što su talijanski arheolozi na Forumu iskopali ostatke palače za koju kažu da potvrđuje legendu o nastanku Vječnog grada.

Većina suvremenih povjesničara odbacuje legendu da je Rim 753. godine prije Krista utemeljio Romul i sagradio utvrđeni grad na obroncima brežuljka Palatina, gdje je njega i brata blizanca Rema dojila vučica.

Andrea Carandini sa rimskog Sveučilišta La Sapienza proveo je 20 godina pokušavajući dokazati da su skeptici u krivu, a prošloga je mjeseca otkrio posljednji kamenčić mozaika, koji po njegovim riječima dokazuje da mit ima uporište u stvarnosti.

"Čini se da se arheologija i legenda poklapaju više nego što to misle suvremeni povjesničari", rekao je Carandini. "Imamo sve elemente koji pokazuju da su dijelovi legende istiniti", dodao je.

Glavno uporište Cardinieve samouvjerenosti ostaci su raskošne palače iz 8. stoljeća prije Krista koja je pronađena na rubu Foruma i potječe baš iz vremena navodne legende.

Palača je smještena uz hram božice ognjišta Veste, na obroncima Palatina gdje su pronađeni najstariji tragovi rimske civilizacije i gdje je, prema legendi, Romul ubio Rema prije nego je sagradio Rim.

Većina povjesničara odbacivala je mit o nastanku Rima tvrdeći da je Vječni grad bio tek gomila straćara izrađenih od šiblja, u vrijeme kada je povjesničar Tit Livije opisivao impresivnu utvrdu kojom je Romul želio zadiviti protivnike.

Carandini, koji je otkrio i tragove hramova, obrambene zidine i šljunčanu cestu iz istog razdoblja, rekao je da će se to sada morati promjeniti.

"Riječ je o iznimnom otkriću ogromne važnosti. To može biti samo palača za kralja", naglasio je Carandini.

Drugi znanstvenici, upitani za komentar otkrića, bili su puno oprezniji. "Palača nije upitna. Stanovnici Rima su u 8. stoljeću prije Krista živjeli u malenim, ovalnim straćarama, a ovo je puno veća i pravokutna građevina. No, ni na koji način nije izravno povezana s mitom o Romulu", rekla je Elizabeth Fentress, arheologinja iz Britanske škole u Rimu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙