FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - "Demokratska Hrvatska, država svih svojih ravnopravnih građana bila je i ostaje moj prvi i najviši cilj", poručio je hrvatskim građanima predsjednik Stjepan Mesić u svom inauguracijskom govoru, nakon svečane prisege pred sucima Ustavnoga suda na Trgu svetog Marka, u Zagrebu. Predsjednik Mesić svijetu je poručio kako će nastaviti raditi na tome da Hrvatska bude otvorena država, usmjerena na ulazak u euro-atlantske integracije i duboko privržena miru i sigurnosti u globalnim razmjerima. "Hrvatska u kojoj će se dobro živjeti, u kojoj će se živjeti od rada i rezultata rada, u kojoj će se vrednovati znanje i kvalificiranost, a ne lukavstvo i prijevara, o takvoj Hrvatskoj sanjam", poručio je, uz ostalo, predsjednik Mesić.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić ocijenio je neodgovornim izjave u medijima pojedinih članova povjerenstva za izradu prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji o tome kako će zakon u konačnici izgledati. Povjerenstvo na čelu s dr. Antom Ćorušićem samo je savjetodavno tijelo koje ne donosi zakon već to čine Vlada i Hrvatski sabor, izjavio je Ljubičić. Po Ćorušićevim najavama u "Večernjem listu", novi će prijedlog donijeti značajne promjene u odnosu na dosadašnji, a njime bi se potpuno zabranilo doniranje jajnih stanica, spermija i zametaka te izvantjelesna oplodnja ženama koje žive same. Ljubičić ističe da je prijedlog zakona povučen iz procedure jer treba definirati što je terapijsko kloniranje i na koji je način moguće i dopušteno korištenje ljudskih zametaka. Za donošenje zakona trebalo bi postići politički konsenzus svih zainteresiranih - Crkve, liječničke struke i nevladinih udruga, kaže ministar zdravstva.

ZAGREB - Udruga profesionalnih vatrogasaca uputila je danas pismo ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar-Kitarović u kojem upozorava na neka pitanja u kontekstu prilagođavanja hrvatskog zakonodavstvu Europske unije. U pismu navode da je organizacija vatrogastva nesređena, što uzrokuje da svi hrvatski građani nemaju istu razinu usluge bez obzira što jednako participiraju u troškovima vatrogastva. Profesionalni vatrogasci naglašavaju i da je financiranje rada vatrogastva šaroliko, što onemogućuje jedinice lokalne samouprave u kreiranju vatrogasne službe prema svojim potrebama i mogućnostima jer im država nije ostavila sigurne izvore.

ZAGREB - Hrvatski proizvođači mlijeka prije ulaska u Europsku uniju moraju investirati u proizvodnju kako bi spremni i konkurentni dočekali dolazak na europsko tržište, istaknuo je predsjednik Uprave nizozemske tvrtke Veepro Holland Jan Venneman na predavanju o politici EU-a prema sektoru mljekarstva. Venneman je podržao Program razvoja govedarske proizvodnje koje je izradilo ministarstvo poljoprivrede i prema kojem bi se do 2007. godine trebala povećati proizvodnja mlijeka, povećati veličina farmi, poboljšati njihova opremljenost i tehnološka modernizacija te osigurati uvjete za nabavku potrebnog broja kvalitetnih junica.

RIJEKA - Predstavnici Regionalne razvojne agencije Porina d.o.o. i udruge Eko Liburnia predstavili su danas zajednički projekt REGINA kojim je osmišljeno uvođenje i primjena modela održivog ruralnog razvoja na području Primorsko-goranske županije na osnovi certificiranog "zelenog" poduzetništva. Svrha projekta su stvaranje i unaprjeđenje modela održivog ruralnog razvoja i razvijanje organske proizvodnje hrane, ekoturizma, sustavnog šumarstva te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. Projekt je financijski poduprlo izaslanstvo Europske unije u Hrvatskoj u sklopu programa CARDS - za lokalni razvoj pograničnih područja.

ZAGREB - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama pokrenut će tužbe protiv poslodavca zbog neisplate smjenskog rada u zadnje tri godine te zbog nepotpisivanja Kolektivnoga ugovora za zaposlenike u srednjim školama, koji je s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa trebao biti potpisan u listopadu 2004. Predsjednik srednjoškolskog Sindikata Andrija Puljević najavio je i pripreme za industrijske akcije, koje Sindikat, ovisno o odluci članstva, planira za lipanj ili rujan ove godine. Mislim da će i ostali školski sindikati podržati sindikalne akcije zbog potplaćenosti sustava, zaostajanja plaća i kašnjenja reformi u školstvu, kazao je Puljević.

ZAGREB - Dvodnevni skup pod nazivom "Lustracija, javna rasprava o prošlosti i vladavini prava", na četrdesetak stručnjaka iz osam zemalja jugoistočne Europe raspravlja o potrebi donošenja zakona o lustraciji, počeo je danas u Zagrebu. Seminar su organizirali Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi te Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, kao dio međunarodnog projekta nazvanog "Razotkrivanje povijesti: Lustracija na zapadnom Balkanu".

ZAGREB - Hrvatski i jordanski premijeri Ivo Sanader i Faisal al-Fayez otvorit će u Kraljevskom kulturnom centru u Ammanu 20. veljače izložbu Suvremeni hrvatski crtež, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić u Jordanu će potpisati Ugovor o kulturnoj suradnji dviju zemalja. Na izložbi u Ammanu bit će postavljeno 120 crteža 60 hrvatskih umjetnika koje je odbrao Tonko Maroević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙