FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pismo Udruge profesionalnih vatrogasaca ministrici Grabar-Kitarović

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Udruga profesionalnih vatrogasacauputila je danas pismo ministrici vanjskih poslova i europskihintegracija Kolindi Grabar-Kitarović u kojem navode neka pitanjavezana za vatrogastvo u kontekstu prilagođavanja hrvatskogzakonodavstvu Europske unije.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Udruga profesionalnih vatrogasaca uputila je danas pismo ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar-Kitarović u kojem navode neka pitanja vezana za vatrogastvo u kontekstu prilagođavanja hrvatskog zakonodavstvu Europske unije.

Udruga ističe da je benificirani radni staž profesionalnog vatrogasca 15 za 12 mjeseci, te da im se nameće pitanje, hoće li se ulaskom u EU to ukinuti.

U pismu navode da je organizacija vatrogastva nesređena, što uzrokuje da hrvatski građani nemaju istu razinu usluge bez obzira što svi jednako participiraju u troškovima vatrogastva. Tako, dodaje se u pismu, u nekim područjima za vatrogasnu intervenciju od trenutka dojave do dolaska na mjesto događaja protekne 20 pa i više minuta, a negdje je to u granicama 10 - 15 minuta. Prema neslužbenim informacijama, organizacija svih hitnih službi pa i vatrogasne u EU mora biti takva da od trenutka dojave događaja do dolaska na mjesto događaj ne protekne više od osam minuta.

Profesionalni vatrogasci također naglašavaju da je financiranje rada vatrogastva šaroliko, da se dio financira iz proračuna jedinica lokalne samouprave, nešto iz dijela premije osiguranja od požara, nešto iz doprinosa za opće korisne funkcije šuma, a veći dio iz poreza na dohodak i fonda poravnanja za decentralizirano vatrogastvo. Ovakav način financiranja onemogućuje jedinice lokalne samouprave u kreiranju vatrogasne službe prema svojim potrebama i mogućnostima jer im država nije ostavila sigurne izvore, navode u Udruzi profesionalnih vatrogasaca.

Ovo što smo naveli su samo osnovni problemi koji nas profesionalne vatrogasce opterećuju, ističu u pismu i od ministrice Grabar-Kitrović traže da ih primi i uključiti u rad stručne skupine koja će rješavati neka od navedenih pitanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙