FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Životopis ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Nova ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović rođena je 29. travnja1968. u Rijeci.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Nova ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović rođena je 29. travnja 1968. u Rijeci.

Maturirala je na Los Alamos High School u Novom Meksiku, SAD (1986.), a 1993. engleski i španjolski jezik i književnost diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon niza tečajeva iz područja diplomacije, upisala je poslijediplomski studij (rujan 1995.-lipanj 1996.) na Diplomatskoj akademiji u Beču, a po završetku dvogodišnjeg poslijediplomskog studija iz međunarodnih odnosa, magistrirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2000..

Znanstveno usavršavanje nastavila je na prijedoktorskom studiju iz međunarodnih odnosa i sigurnosne politike na Sveučilištu George Washington University u Washingtonu, kao dobitnik Fulbrightove stipendije.

Od 1992. do 1993. radila je kao stručni referent, a potom i stručna savjetnica u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti i tehnologije.

Od 1993. do 1997. radi u Ministarstvu vanjskih poslova, kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom i kao načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku.

Diplomatski savjetnik, a potom i ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ottawi u Kanadi postaje u listopadu 1997.

U siječnju 2001. postaje ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Na izborima u prosincu 2003. izabrana je za zastupnicu u Hrvatski sabor, nakon čega je imenovana ministricom europskih integracija.

U siječnju ove godine imenovana je voditeljicom Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Članica je Središnjeg odbora HDZ-a.

Aktivno govori engleski, španjolski i portugalski, a pasivno talijanski, njemački i francuski. Udana je i majka dvoje djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙