FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb domaćin međunarodnog skupa o lustraciji

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Dvodnevni skup pod nazivom"Lustracija, javna rasprava o prošlosti i vladavini prava", na kojemće četrdesetak stručnjaka iz osam zemalja jugoistočne Europeraspravljati o potrebi donošenja zakona o lustraciji, počeo je danas uZagrebu.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Dvodnevni skup pod nazivom "Lustracija, javna rasprava o prošlosti i vladavini prava", na kojem će četrdesetak stručnjaka iz osam zemalja jugoistočne Europe raspravljati o potrebi donošenja zakona o lustraciji, počeo je danas u Zagrebu.

Seminar su organizirali Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi (CDRSEE) te Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, kao dio međunarodnog projekta nazvanog "Razotkrivanje povijesti: Lustracija na zapadnom Balkanu".

Tim projektom, koji CDRSEE provodi s nevladinim i sveučilišnim udrugama s područja bivše Jugoslavije i Albanije, želi se uspostaviti mreža nevladinih organizacija i specijaliziranih radnih grupa u svrhu jačanja državne uprave, osnaživanje vladavine prava i sudjelovanje civilnog društva u demokratskim procesima.

Kao poseban cilj organizatori ističu donošenje zakona o lustraciji i njihovo provođenje u praksi, ali i sudjelovanje što više građana u raspravi o prošlosti na zapadnom Balkanu.

Upravo s raspravom o povijesti tog prostora započela je prva današnja panel diskusija, a uvodne teme s primjerima iznijeli su stručnjaci iz Hrvatske, Albanije, BiH, Makedonije te Srbije i Crne Gore. Na primjerima tih zemalja raspravljat će se i o vladavini prava, dok će završni dan skupa biti posvećen osnaživanju vladavine prava.

Organizatori očekuju kako će korisnici njihova projekta biti zakonodavci, pravni stručnjaci, službenici javne uprave te aktivisti i udruge za ljudska prava. Uz tematske radionice i seminare organizatori planiraju formirati i mrežu nevladinih organizacija koje bi sudjelovale u projektu o lustraciji te izraditi web stranicu s priručnikom o lustracijskom zakonodavstvu i preporukama o najboljoj primjeni lustracije u praksi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙