FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o suradnji na sprečavanju pranja novca

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Razmjena informacija i iskustava, tejačanje međusobne komunikacije neki su od ciljeva dvodnevnogmeđunarodnog trening seminara o razmjeni informacija između ureda zasprječavanja pranja novca (financijsko-obavještajnih jedinica) uzemljama jugoistočne Europe koji je danas započeo u hrvatskomMinistarstvu financija.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Razmjena informacija i iskustava, te jačanje međusobne komunikacije neki su od ciljeva dvodnevnog međunarodnog trening seminara o razmjeni informacija između ureda za sprječavanja pranja novca (financijsko-obavještajnih jedinica) u zemljama jugoistočne Europe koji je danas započeo u hrvatskom Ministarstvu financija.

Na seminaru, koji se održava danas i sutra, sudjeluje 40 stručnjaka za područje sprječavanja pranja novca i sprječavanja financiranja terorizma.

Organizatori seminara su Ministarstvo financija RH, Vijeće Europe i Hrvatski institut za bankarstvo i osiguranje, a predavači su predstavnici ureda za sprečavanje pranja novca iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske, te predstavnici Vijeća Europe, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Hrvatska je, kako se ističe u priopćenju, potaknuta odlučnim naporima svjetske zajednice da se suprotstavi rastućoj i sve raširenijoj pojavi financijskog i organiziranog kriminala kao izvorišta pranja novca, inkriminiranjem pranja novca u Kaznenom zakonu, donošenjem Zakona o sprječavanju pranja novca i ustrojavanjem Ureda za sprječavanje pranja novca u sastavu Ministarstva financija, jasno iskazala svoj interes da postane aktivan čimbenik u sprječavanju pranja novca.

Hrvatska je počela razvijati svoju strategiju u borbi protiv pranja novca, odnosno počela je graditi svoj sustav prevencije pranja novca, prihvativši na ovom području skoro sve važeće međunarodne standarde, kazao je na otvorenju seminara ministar financija Ivan Šuker.

Istaknuo je kako je međunarodna suradnja od životne važnosti za rad Ureda i razmjenu informacija između ureda, a u sklopu toga nužna je i regionalna suradnja.

Ova tema posebno je važna u zemljama u tranziciji, a o tome će ovisiti kreditni rejtinzi i ulaganja u zemlje u regiji, kazao je Šuker.

Predstavnik Vijeća Europe Przemyslaw Musialkowski kazao je kako bi ovaj seminar trebao pridonijeti boljoj suradnji zemalja u regiji i učinkovitijem rješavanju problematike pranja novca.

Sudionici seminara imaju isti cilj - što brže razmijeniti kvalitetnu informaciju, odnosno podatak o sumnjivoj transakciji i sumnjivim osobama povezanim s takvim transakcijama. Jer, samo brzom razmjenom informacija možemo doći do zajedničkog cilja - da se kriminal ne smije isplatiti i da treba oduzeti sredstva stečena kaznenim djelom, istaknuo je na otvorenju seminara Ivica Maros, predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija RH.

Da smo u svojem radu na pravom putu, potvrđuju i sve evaulacije od strane relevantnih međunarodnih organizacija: Vijeće Europe, Ujedinjeni narodi, Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, koje su hrvatski sustav ocijenile kao suvremen i većim dijelom usklađen s međunarodnim standardima, rekao je Maros.

(Hina) xbn/pp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙