FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sinj: od meningokokne sepse preminula 18-mjesečna djevojčica

SINJ, 17. veljače 2005. (Hina) - U povodu smrti 18-mjesečne djevojčiceiz sinjskog sela Turjaka, uzrokovane meningokoknom sepsom, danas je uSinju održana konferencija za novinare.
SINJ, 17. veljače 2005. (Hina) - U povodu smrti 18-mjesečne djevojčice iz sinjskog sela Turjaka, uzrokovane meningokoknom sepsom, danas je u Sinju održana konferencija za novinare.

Dr. Ivan Nasić, voditelj ispostave sinjskog Doma zdravlja, pedijatrice Velinka Jukić i Anđelka Rašković i epidemiolog dr. Jakov Kuljiš potanko su izvijestilii novinare o tom događaju.

Dr. Nasić je istaknuo da se vijest o smrti djevojčice brzo proširila te da su danas zdravstvene službe pretrpane telefonskim pozivima, a češći su i posjeti ambulantama. Međutim, nema mjesta nikakvoj panici, kazao je.

"Jučer prije podne oko 9 sati djevojčicu mi je dovela majka na uobičajen pregled koji sam pomno obavila, ali ništa opasnog nisam otkrila", kazala je dr. Jukić.

No isti dan popodne majka je ponovno došla u Dom zdravlja i primila ju je dežurna liječnica Rašković. "Dijete je bilo puno osipa i krvavih mrlja na koži pa sam ju odmah uputila u splitsku Kliničku bolnicu gdje je nakon dva sata preminula", navela je dr. Rašković. Naglasila je kako je riječ o kulminantnom obliku epidemijskog meningitisa koji se u medicini još naziva meningokokna sepsa. Ta zarazna bolest vrlo brzo napreduje, a ispitavanja pokazuju da je smrtnost velika, dodala je.

Epidemiolog dr. Jakov Kuljiš izjavio je da su poduzete sve preventivne mjere prema svim osobama za koje je utvrđeno da su bile u kontaktu s preminulom djevojčicom. Za sada je takvih osoba 30 i one će i dalje biti pod paskom liječnika, rekao je dr. Kuljiš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙