FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 17. veljače

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 17. veljače.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 17. veljače.

BUDIMPEŠTA - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sa suradnicima boravi u jednodnevnom radnom posjetu Mađarskoj. U Budimpešti će se sastati s ministrom pravosuđa Mađarske Jozsefom Petretiem i razgovarati o reformi pravosuđa, tržištu nekretninama, informatizaciji, fondovima Europske unije u području pravosuđa i iskustva Mađarske u pregovorima za pristupanje EU. Za vrijeme posjeta, ministrica pravosuđa će zajedno s Etele Barath, ministrom za europske poslove i hrvatskih veleposlaniklom u Mađarskoj Stankom Nickom otvoriti izložbu "Predstavljanje Hrvatske, kandidata EU".

LJUBLJANA - Prvi sastanak skupine za reformu OESS-a koju je početkom mjeseca imenovao slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, ujedno i predsjedavajući te organizacije. Zadaća tzv. panela uglednih osoba, među kojima je i hrvatski ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul, je prijedlog reformi za učinkovitiji rad te organizacije. Oni bi svoje izvješće morali podnijeti do kraja lipnja ove godine, a o njemu bi OESS raspravljao na kraju godine, pri završetku predsjedanja Slovenije tom organizacijom.

DEN HAAG - Pred posebnim vijećem Haškog suda (ICTY), kojim predsjedava španjolski sudac Alphonse Orie, bit će održana cjelodnevna rasprava o prijedlogu Tužiteljstva da se suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženima za kršenje međunarodnog humanitarnog prava u operaciji "Medački džep" rujna 1993., prepusti hrvatskom pravosuđu. Na sjednici koja će trajati od 08:30 do 19:00 sati svoja će stajališta o ustupanju predmeta RH iznijeti predstavnici Tužiteljstva ICTY, branitelji Čedo Prodanović i Željko Olujić, predstavnik Vlade RH prof. Željko Horvatić te kao 'prijatelji suda' (amici curiae) prof. Davor Krapac s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Mirjan Damaška s Američkog sveučilišta Yale. Predmet 'Ademi-Norac' prvi je od sedam koje je haško tužiteljstvo predložilo za ustupanje nacionalnim pravosuđima RH, BiH ili SCG i prvi o kojem će se u sudu održati posebna rasprava.

RIM - Sastaje se talijansko-hrvatska komisija za odštetu talijanskim izbjeglicama za nekretnine koje su napustili otišavši iz Hrvatske. Na čelu hrvatske delegacije je zamjenik ministra vanjskih poslova Hido Biščević, a na čelu talijanske delegacije je podtajnik ministarstva vanjskih poslova Roberto Antonione. Ta se komisija trebala sastati u studenome prošle godine, ali je sastanak odgođen zbog smijene na vrhu talijanskog ministarstva vanjskih poslova.

MOSTAR - U posjetu Mostaru boravit će turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

SARAJEVO - Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski sastat će se s članovima predsjedništva BiH.

KIJEV - Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner dolazi u posjet Ukrajini gdje će o odnosima između Europske unije i te zemlje razgovarati s predsjednikom Viktorom Juščenkom, premijerkom Juliom Timošenko i drugim visokim dužnosnicima.

Dežurni urednici:

Noć: Duška Gerić Koren

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙