FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju, 30. siječnja

ZAGREB, 30. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zanedjelju, 30. siječnja
ZAGREB, 30. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za nedjelju, 30. siječnja

BAGDAD - Prvi irački parlamentarni izbori poslije američke invazije i rušenja režima Sadama Huseina koji bi trebali iznjedriti 275-članu prijelaznu skupštinu, pokrajinska vijeća i kurdski parlament na sjeveru zemlje. Pripreme za izbore protiču u sjeni svakodnevnih pobunjeničkih napada na američke snage i snage lojalne iračkoj prijelaznoj vladi. Pravo sudjelovanja na izborima ima 14 milijuna i 270 tisuća Iračana. Dobar odaziv predviđa se na šijitskim i kurdskim područjima, no moguće je da velika većina sunita ne odazove glasovanju jer je u njihovim krajevima nasilje najizraženije. U zemlji je organizirano 5.300 birališta i gotovo 20.000 glasačkih mjesta. Iračani će moći birati između 7700 kandidata na 110 stranačkih i nezavisnih lista. Birališta će biti otvorena od 7 do 17 sati po mjesnom vremenu (5 do 15 po srednjoeuropskom). Rezultati se očekuju tek za desetak dana.

DAVOS - Završava Svjetski gospodarski forum na kojem su ugledni svjetski političari, gospodarstvenici, znanstvenici, poduzetnici i pripadnici nevladinih organizacija raspravljali o najzahtjevnijim izazovima s kojima se svijet suočava.

MOSKVA - Posjet palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji u Moskvu dolazi iz Egipta. Razgovarat će s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ministrom obrane Sergejom Ivanovom. Tema razgovora je bliskoistočni mirovni proces.

ABUJA - Summit Afričke unije (do 31. siječnja). Radi se o četvrtom po redu afričkom summitu, a razgovarat će se o rješavanju sukoba na kontinentu, posebice u Obali Bjelokosti i DR Kongu.

PARK CITY - Završetak i objava pobjednika festivala niskobudžetnog i nezavisnog filma Sundance.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Tomislav Rubić

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Darko Vlahović

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙