FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit u Bruxellesu iskorak je u globalnu suradnju

BRUXELLES, 16. veljače 2005. (Hina) - Sudionici 3. summitameteoroloških motriteljskih sustava planeta Zemlje jednoglasno su usrijedu navečer prihvatili rezoluciju kojom su potvrdili spremnost daaktivno sudjeluju u izgradnji Globalnoga sustava svih sustava motrenja- GEOSS-a.
BRUXELLES, 16. veljače 2005. (Hina) - Sudionici 3. summita meteoroloških motriteljskih sustava planeta Zemlje jednoglasno su u srijedu navečer prihvatili rezoluciju kojom su potvrdili spremnost da aktivno sudjeluju u izgradnji Globalnoga sustava svih sustava motrenja - GEOSS-a.

Summit je organizirala Europska komisija u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA), a okupio je predstavnike 60 zemalja svijeta, četrdesetak međunarodnih organizacija i Europske unije. U radu summita sudjelovalo je i izaslanstvo Hrvatske Vlade na čelu s ravnateljem Državnoga Hidrometeorološkog zavoda Ivanom Čačićem.

GEOSS kao "sustav svih sustava" na bruxelleskom je summitu postao "operativan" zahvaljujući desetogodišnjem planu provedbe i pristupanja koji su prihvatili sudionici toga skupa koji je prvi put održan u Europi.

U Rezoluciji se ističe da je desetogodišnji plan temelj za budući razvoj i uspostavu GEOSS-a a podsjeća se i na dokumente prethodna dva summita - na Deklaraciju 1. summita održanoga u lipnju 2003. u Washingtonu te na dokument prihvaćen na 2. summitu u Tokiju u travnju prošle godine.

Voditelj hrvatskoga izaslanstva istaknuo je da Hrvatska snažno podupire desetogodišnji plan provedbe i pristupanja GEOSS-u te da kao članica Svjetske meteorološke organizacije (WMO) smatra da sve članice WMO-a trebaju sustavno i potpuno sudjelovati u tome procesu.

Osim toga Čačić je rekao da je Hrvatska spremna dati puni doprinos razvoju i provedbi GEOSS-a zbog društvenoga boljitka, održivoga razvoja i razumijevanja sustava planeta Zemlje - njezine atmosfere, oceana, kopnenih prostora i pitke vode, geologije, prirodnih izvora, ekosustava te općenito ljudskoga života uključujući i djelovanje u slučajevima prirodnih katastrofa.

Summit je održan u sklopu niza zbivanja kojima je domaćin glavni belgijski grad a objedinjeni su pod nazivom "Tjedan Zemlje i Svemira u Bruxellesu" koji se održava od 12. do 20. veljače u organizaciji Europske komisije i Europske Svemirske agencije.

Ususret sutrašnjoj konferenciji o suradnji u području svemirskih istraživanja večeras je u Bruxellesu održana i svečana ceremonija potpisivanja Međunarodne povelje o suradnji u praćenju prirodnih pojava i nesreća na Zemlji iz Svemira. Potpisivanje Povelje potaknula je japanska Svemirska agencija (JAXA) a odnosi se na praćenje prirodnih nesreća kao što su potresi, poplave, erupcije vulkana, požari i tornada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙