FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić: Hrvatska partnerski sudjeluje u osnivanju GEOSS-a

BRUXELLES, , 16. veljače 2005. (Hina) - Republika Hrvatska partnerskisudjeluje u osnivanju globalnoga sustava svih sustava motrenja - GEOSS(Global Earth System of Systems), istaknuo je ravnatelj Državnogahidrometeorološkoga zavoda Ivan Čačić, voditelj hrvatskoga izaslanstvana trećem summitu meteoroloških motriteljskih sustava planeta Zemljekoji se u srijedu održava u Bruxellesu.
BRUXELLES, , 16. veljače 2005. (Hina) - Republika Hrvatska partnerski sudjeluje u osnivanju globalnoga sustava svih sustava motrenja - GEOSS (Global Earth System of Systems), istaknuo je ravnatelj Državnoga hidrometeorološkoga zavoda Ivan Čačić, voditelj hrvatskoga izaslanstva na trećem summitu meteoroloških motriteljskih sustava planeta Zemlje koji se u srijedu održava u Bruxellesu.

Na summitu u Bruxellesu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo zajedno s još 49 zemalja članica Geoskupine (Group of the Earth Opservation), te predstavnicima Ujedinjenih naroda i Europske komisije.

Čačić je najavio da će Hrvatska u srijedu supotpisati desetogodišnji plan provedbe pristupanja tom sustavu.

"Partnerski odnos dokazuje da Hrvatska ima potrebne stručne potencijale za to", rekao je Čačić.

On je istaknuo kako vjeruje da će procesi koje će potaknuti međunarodna konferencija u Bruxellesu unaprijediti i objediniti rezultate mjerenja i u Hrvatskoj. To će u konačnici značiti da će hrvatski građani imati pouzdanije i iscrpnije meteorološke i hidrološke informacije. Šire gledajući, dodao je, utemeljenje globalnog sustava unaprijedit će razumijevanje našega Planeta i života na njemu, sigurnije predviđanje mogućih klimatskih i drugih promjena, kako bi se zaštitili životi i ublažile posljedice prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Ovo je prvi put da se summit održava na europskom tlu, a njegovi organizatori - Europska komisija i Europska svemirska agencija (ESA) smatraju da će taj međunarodni skup biti i prekretnica u obuhvatnom promatranju Zemlje.

Na bruxelleskom summitu danas će se donijeti i desetogodišnji plan provođenja pristupanju GEOSS-u.

Summit se održava u sklopu jednotjednih zbivanja koji se pod nazivom "Tjedan Zemlje i Svemira" u Bruxellesu odvijaju od 12. do 20. veljače u organizaciji Europske komisije i Europske svemirske agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙