FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Komiteta za sukcesiju bivše SFRJ u ožujku

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Sjednica Stalnog komiteta zasukcesiju bivše SFRJ, koja se trebala održati sutra, 16. veljače uSkopju, odgođena je za sredinu ožujka, potvrđeno je danas u hrvatskomUredu za provođenje projekta sukcesije.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Sjednica Stalnog komiteta za sukcesiju bivše SFRJ, koja se trebala održati sutra, 16. veljače u Skopju, odgođena je za sredinu ožujka, potvrđeno je danas u hrvatskom Uredu za provođenje projekta sukcesije.

Predstavnici pet država sljednica - Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne gore te Makedonije - razgovarat će, kako se doznaje, o ugovoru o podjeli zlata iz federalnih rezervi bivše Narodne banke Jugoslavije.

Sukladno Ugovoru o sukcesiji, BiH bi trebala dobiti 15,5 posto imovine, Hrvatska 23 posto, Makedonija 7,5 posto, Slovenija 16 posto, a Srbija i Crna Gora 38 posto.

Dogovor o sukcesiji države sljednice bivše SFRJ postigle su na pregovorima u Beču (od 14. do 25. svibnja 2001.), a sam je Ugovor potpisan u Beču 29. lipnja 2001. Sastavni dio Ugovora je i sedam aneksa i tri dodatka koji reguliraju raspodjelu pokretne i nepokretne federalne imovine, diplomatske i konzularne imovine, financijske imovine i obveza, mirovina, arhiva, i dr.

Sve države sljednice su nakon potpisivanja ratificirale ugovor, dok je jedino Hrvatska to učinila nakon nakon dvije i pol godine od potpisivanja.

Taj je postupak zastao jer se utvrdilo da na računima tzv. mješovitih banaka nedostaje 589 milijuna dolara. Umjesto 645,5 milijuna dolara na tim je računima ostalo tek oko 50 milijuna, te je Hrvatska inzistirala na odgovoru gdje je nestao taj novac.

Vlada premijera Ive Sanadera, prilikom slanja Ugovora na ratifikaciju u Sabor u veljači prošle godine, najavila je kako će nastaviti poduzimati radnje za utvrđivanje činjenica o tom novcu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙