FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe kritizira Austriju zbog rasizma

STRASBOURG, 15. veljače 2005. (Hina/AFP) - Komisija protiv rasizma inetolerancije Vijeća Europe (ECRI) kritizirala je u utorak Austrijuzbog antisemitizma i diskriminacije Afrikanaca, muslimana i Roma.
STRASBOURG, 15. veljače 2005. (Hina/AFP) - Komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe (ECRI) kritizirala je u utorak Austriju zbog antisemitizma i diskriminacije Afrikanaca, muslimana i Roma.

"Rasizam i rasna diskriminacija i dalje pogađaju svakodnevni život pripadnika manjinskih skupina, osobito Afrikanaca, muslimana i Roma", navodi ECRI u izvješću objavljenom u utorak.

Izvješće, usvojeno u lipnju 2004., upozorava također da antisemitizam u Austriji predstavlja i dalje "razlog za zabrinutost" te da se stajalište austrijskog javnog mnijenja prema tražiteljima azila posljednjih godina pogoršalo.

"Javna rasprava, kako na političkoj sceni tako i u medijima, o azilantima, građanima zemalja koje nisu članice Europske unije i drugim manjinskim skupinama često je imala rasističke i ksenofobne konotacije", navodi se u izvješću.

Također, unatoč određenom poboljšanju, različito tretiranje, pravno i u praksi, građana Europske unije i onih koji to nisu "negativno se odražava na političku i socijalnu integraciju svih elemenata austrijskog društva", dodaje se u izvješću.

ECRI stoga predlaže austrijskim vlastima da osnuju neovisan organ za borbu protiv rasizma i rasne diskriminacije i više poštuju prava azilanata. Preporuča također mjere protiv rasizma i ksenofobije u javnim raspravama te promjenu odnosa snaga reda prema manjinskim skupinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙