FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 55. Berlinale

BERLIN, 10. veljače 2005. (Hina) - Svečanom projekcijom filma "Man toman" francuskog redatelja Régisa Wargniera, u kojem glavne ulogetumače Kristen Scott Thomas i Joseph Fiennes u Berlinu je otvoren 55.međunarodni filmski festival popularno nazvan Berlinale.
BERLIN, 10. veljače 2005. (Hina) - Svečanom projekcijom filma "Man to man" francuskog redatelja Régisa Wargniera, u kojem glavne uloge tumače Kristen Scott Thomas i Joseph Fiennes u Berlinu je otvoren 55. međunarodni filmski festival popularno nazvan Berlinale.

Drama francuskog redatelja, koja priča o antropolozima iz 19. stoljeća koji su tražili "vezu koja nedostaje" između majmuna i ljudi, počinje s prizorom u kojem škotski antropolog, kojeg glumi Fiennes, 1827. godine u srednjoj Africi hvata dva Pigmejca i vodi ih u Škotsku gdje ih stavlja u kavez kako bi proučavanjem dokazao vezu između ljudi i majmuna.

Uz pomoć pustolovke, koju glumi Scott Thomas, antropolog shvaća nedostatke te teorije i prekida vezu sa svojim partnerima što dovodi do tragičnog kraja.

"Nismo htjeli napraviti film o rasizmu nego o dijelu povijesti", rekao je Wargnier na konferenciji za novinare. Uz zvijezde filma Scott Thomas i Fiennesa na crvenom tepihu pojavili su se i Pigmejci, protagonisti filma.

U službenoj konkurenciji ove će godine biti prikazana 22 filma pri čemu prevladavaju europske i azijske produkcije dok je primjetan manji broj američkih filmova nego što je to uobičajeno za ovaj festival.

Funkciju predsjednika stručnog žirija službene konkurencije ove godine obnaša njemački redatelj Roland Emmerich. Žiri čini sedam članova, a osim Emmericha u njemu su još kineska glumica Bai Ling, zatim njemačka glumica Franka Potente, ukrajinski redatelj i pisac Andrej Kurkov, nizozemski producent Wouter Barnedecht, litvanska glumica Ingeborga Dapkunaite te talijanski modni kreator Nino Cerruti.

Političko težište ovogodišnjeg Berlinalea vodstvo festivala usredotočilo je na Afriku i politička previranja na ovom kontinentu. Tako čak dva filma u službenoj konkurenciji, "Hotel Ruanda" Terryja Georgea i "Nešto u travnju" Raolua Packa, tematiziraju genocide u Ruandi tijekom devedesetih.

Od velikih zvijezda Berlinale će posjetiti Keanu Reeves, Will Smith, Anjelica Huston, Kevin Spacey, Catherine Deneuve i drugi a dolazak je najvio i Bill Murray čiji je film "The Life Aquatic with Steve Zissou" u službenoj konkurenciji.

Osim službene konkurencije u popratnim programima poput "Panorame" i "Međunarodnog foruma mladog filma" tijekom desetodnevnog festivala bit će prikazano ukupno 350 filmova iz 52 zemlje.

Od hrvatskih filmova u programu "Foruma" biti će prikazano djelo Ognjena Sviličića "Oprosti za Kung - Fu" u produkciji Hrvatske televizije a u rad Berlinale Campusa koji okuplja filmske talente iz čitavog svijeta pozvana je i studentica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti Ivona Juka.

Ovogodišnji festival traje do 20. veljače a dobitinici nagrada bit će proglašeni dan ranije u subotu 19. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙