FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za brak su važnije kompatibilne ličnosti od istih vrijednosti

WASHINGTON, 14. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Za dobar brak važnijesu kompatibilne ličnosti od istih moralnih vrijednosti, navodi se uameričkoj studiji objavljenoj u nedjelju.
WASHINGTON, 14. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Za dobar brak važnije su kompatibilne ličnosti od istih moralnih vrijednosti, navodi se u američkoj studiji objavljenoj u nedjelju.

Parovi u braku često imaju jednaka stajališta oko vjere i drugih vrijednosti, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta u Iowi. Međutim, parovi sličnih osobnosti su najsretniji.

"Ljude mogu privlačiti oni koji imaju slična mišljenja, vrijednosti i vjerovanja i čak se mogu vjenčati s njima", kazali su znanstvenici i dodali da se te kvalitete lako primijete u potencijalnom partneru. Stajališta glede pitanja kao što su vjera ili politika izađu na svjetlo vrlo brzo.

Međutim, ponašanje bračnih partnera ima veći utjecaj na sreću, pokazala je studija. "Predana veza zahtjeva redovitu interakciju i široku koordinaciju u rješavanju zadaća, pitanja i problema svakodnevnog života", navodi se u studiji.

Razlike u obavljanju tih svakodnevnih stvari mogu dovesti do "više trzavica i sukoba".

Crte ličnosti, kao što su otvorenost ili organiziranost, vjerojatno će igrati veću ulogu u braku, otkrili su znanstvenici nakon proučavanja 291 novovjenčanog para. Ti su parovi bili u braku u prosjeku pet mjeseci i prije toga su se sastajali u prosjeku tri i pol godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙