FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 14. veljače

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 14. veljače.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 14. veljače.

LUKSEMBURG - Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul posjetit će Luksemburg. Umjesto sa šefom luksemburške diplomacije i predsjedavajućim Vijeća EU Jeanom Asselbornom, koji je u nedjelju lakše ozlijeđen u prometnom udesu, sastat će se s premijerom Jeanom Claudeom Junckerom. S njim će razgovarati o pripremama za pristupne pregovore Hrvatske s EU-om i izgledima da oni počnu u zakazanom terminu 17. ožujka. Na sastanku će biti riječi o stajalištima i činjenicama o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, koje je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte prošloga petka iznijela premijeru Junckeru i ministru Asselbornu, te o izviješću luksemburškog predsjedništva Vijeću ministara EU-a 21. veljače. Vijeće treba odlučiti ispunjava li Hrvatska uvjet pune suradnje s ICTY-em kako bi pristupni pregovori s njom mogli početi. Ministar Žužul u Luksemburgu će sudjelovati i na neformalnom sastanku ministara za razvoj 25 zemalja EU, u sklopu kojeg će se sastati i s povjernikom EU za razvoj Jeanom Michelom, (sastanak Juncker-Žužul 14:30 sati).

BRATISLAVA - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović putuje u službeni posjet Slovačkoj, gdje će se sastati s potpredsjednikom vlade za europska pitanja Palom Csakyem i ministrom vanjskih poslova Eduardom Kukanom. Razgovarat će se o slovačkim iskustvima u procesu pregovora i o pripremama za funkcioniranje Hrvatske kao članice Europske unije.

ZAGREB - Potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić priredit će redoviti mjesečni radni ručak s veleposlanicima Hrvatskoj susjednih zemalja, čija je svrha međusobno informiranje i bolja suradnja u susjedstvu. Na sastanku, na kojem će se razgovarati o regionalnoj suradnji i odnosima s EU-om, sudjeluju veleposlanik Bosne i Hercegovine Zlatko Dizdarević, Italije Alessandro Grafini, Mađarske Laszlo Mohai, Slovenije Peter Andrej Bekeš te Srbije i Crne Gore Milan Simurdić. Na radnom ručku u Hrvatskom saboru gost će biti veleposlanik Nizozemske Lionel Strenghart Veer (13 sati, Hrvatski sabor).

DEN HAAG - Nastavak maratonskog suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), koje je ušlo u četvrtu godinu svog trajanja a drugi dio procesa, dokazni postupak obrane, tek je na svome početku. Raspravno vijeće koje vodi suđenje, treću je godišnjicu početka procesa 12. veljače, obilježilo objavljivanjem precizne statistike radnih sati i minuta koje su do sada utrošile dvije strane. Tako je navedeno da je tužiteljstvo iznosilo svoje dokaze 294 raspravna dana od čega je stvarno koristilo 360 sati, dok je ostatak vremena otišao na protuispitivanje optuženog i proceduralna pitanja. Isto je vrijeme, 360 sati, dodijeljeno optuženom za iznošenje obrane, a nominalno 150 dana. Precizirano je da je Milošević u dokaznom postupku obrane od 31. kolovoza 2004., utrošio 57 sati i 45 minuta, odnosno šestinu svog vremena, a optužba 43 sata i 43 minute. Na suđenju je prošla dva tjedna održano samo dan i pol rasprave zbog Miloševićeve gripe. Kao idući svjedok obrane za ponedjeljak je najavljen bivši ministar vanjskih poslova SRJ Vladislav Jovanović.

BRUXELLES - Makedonski premijer Vlado Bučkovski će predsjedniku Europske komisije Jose Barossu i povjereniku za proširenje Olliju Rehnu predati odgovore na upitnik Europske komisije o zahtjevu Makedonije za pristupom EU. Bučkovski će se također sastati s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

PRIŠTINA - Srbijanski predsjednik Boris Tadić završava dvodnevni posjet Kosovu.

MOSKVA - Posjet novog rumunjskog predsjednika Traiana Basescua.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Ban Ki-moonom s kojim će razgovarati o nastavku šesterostranih razgovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Dežurni urednici:

Noć: Darko Vlahović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović/Domagoj Janković

Navečer: Duška Gerić Koren

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙