FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački teolog Hans Kueng traži povlačenje pape Wojtyle

BERLIN, 11. veljače 2005. (Hina) - Hans Kueng, švicarsko-njemačkiteolog, predvodnik u kritici konzervativne Rimokatoličke crkve, kazaoje da bi se papa Ivan Pavao II. trebao povući radi dobrobiti Crkve,prenose u petak mediji.
BERLIN, 11. veljače 2005. (Hina) - Hans Kueng, švicarsko-njemački teolog, predvodnik u kritici konzervativne Rimokatoličke crkve, kazao je da bi se papa Ivan Pavao II. trebao povući radi dobrobiti Crkve, prenose u petak mediji.

"Papa se može povući za dobrobit i potrebu Crkve. Mislim da je nastupio takav trenutak", rekao je Kueng za njemačku javnu televiziju ARD u četvrtak navečer.

Dodajući kako je "ovako nemoguće nastaviti", Kueng je ocijenio da je "Katolička crkva sada jednako iscrpljena kao i ovaj papa", prenose dnevnik Gulf Daily News te talijanska novinska agencija AGI.

"Problem je i pronaći nasljednika koji nas može izvesti iz te nesretne krize u koju nas je doveo Papa iza blještave fasade", rekao je Kueng.

Kuengu je Vatikan 1979., zabranio predavanja teologije na Katoličkom sveučilištu u Tuebingenu (jugozapad Njemačke) jer je doveo u pitanje Papinu nepogrešivost.

Papino povlačenje moglo bi nositi određene opasnosti jer sve dok je živ neki će se ljudi truditi i djelovati pod njegovim autoritetom, rekao je teolog koji ipak ne vidi opasnost da bi povlačenje moglo dovesti do podjele unutar Crkve.

Ivan Pavao II., poglavar Rimokatoličke crkve, vratio se u četvrtak u Vatikan nakon liječenja u bolnici od 1. veljače, kada su respiratorne tegobe dodatno pogoršale njegovo ionako slabo zdravstveno stanje, a što je potaknulo pozive za ostavkom.

U ponedjeljak je jedan od Papinih najbližih suradnika, državni tajnik Angelo Sodano, otvoreno govorio o mogućnosti ostavke bude li Sveti Otac osjetio da doista više ne može voditi Crkvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙