FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivo Banac napustio LS

SPLIT, , 11. veljače 2005. (Hina) - Ivo Banac objavio je na današnjojkonferenciji za novinare u Splitu da je napustio Liberalnu stranku(LS).
SPLIT, , 11. veljače 2005. (Hina) - Ivo Banac objavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu da je napustio Liberalnu stranku (LS).

Saborski zastupnik i bivši predsjednik te stranke kao razlog napuštanja LS-a naveo je činjenicu da ona na čelu sa Zlatkom Benašićem i Zlatkom Kramarićem "zlorabi liberalnu ideju utemeljitelja LS-a Vlade Gotovca, te je postala sinonim za", kako je rekao, "vođenje nemoralne i prljave političke trgovine".

Banac je rekao da su zbog udara izvršenoga na splitski ogranak iz vrha stranke posljednjih dana iz LS-a istupili brojni dužnosnici i članovi te stranke, jer ne mogu prihvatiti činjenicu da je istinski liberalizam sveden na, kako je rekao, "puko žicarenje i kriminalne provokacije".

"Brojni članovi LS-a napuštaju ili su najavili istupanje iz stranke pa će Kramarić uskoro postati predsjednik stranke za osječku Tvrđu", rekao je Banac dodavši kako je Kramarić čovjek koji može biti bilo što i bilo kad. "Jučer je obavljao poslove za HDZ, danas trguje s HSLS-om, a sutra će pregovarati s HSP-om ili nekom drugom strankom. Drugim riječima, ljudi poput Kramarića do kraja su ponizili politiku i unijeli pomutnju na liberalnu scenu", kazao je Banac.

Ocijenio je da je splitski LS kao najbolji stranački ogranak u zemlji kažnjen upravo stoga što se usudio pobuniti protiv protustatutarnog ponašanja vrha stranke.

Banac je rekao da podržava Dalmatinsku liberalnu inicijativu na čelu s Antom Tešijom kao nužnu organizacijsku formu u preustrojavanju liberala bivšeg LS-a. Ovaj će odbor spriječiti rasap naših organizacija, no prerano je reći kako bi ova skupina predanih liberala mogla pridonijeti široj reformskoj aktivnosti, posebno pred lokalne izbore, rekao je. Banac je kazao kako je prerano razmišljati o novim stranačkim inicijativama i ujedinjavanjima s drugim strankama.

Iz stranke izbačeni predsjednik splitskih liberala Ante Tešija poručio je kako zbog jednostrane odluke o pristupanju LS-u bivšeg čelnika splitske Libre i gradonačelnika Miroslava Buličića "Kramarićev LS gubi potporu birača, ali i stranaka splitske koalicije, koje ne žele izborno surađivati s Kramarićem i njegovom kamarilom".

"Potporu smijenjenom čelništvu LS-a u Splitu dao je HSS i to javno na konferenciji za novinare, a podršku su iskazali i SDP, HNS, HSU", rekao je Tešija.

Inače, Banac je Hini potvrdio da će prelaskom u nezavisne zastupnike iskoristiti 250.000 kuna koliko nezavisnom zastupniku godišnje pripada po odluci saborskog Odbora za politički sustav. "Budući da zastupnik taj novac može iskoristiti samo za pokrivanje troškova političkog djelovanja, svoje ću akcije usmjeriti u ostvarivanje političkog programa Dalmatinske liberalne inicijative", rekao je Banac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙