FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZOI pomaže unapređenju Torinu

TORINO, 11. veljače 2005. (Hina) - Točno godinu dana prije negoli će nastarome Juventusovu stadionu Communale biti otvorene XX Zimskeolimpijske igre, u Torinu se iznimno malo priča o samim Igrama.
TORINO, 11. veljače 2005. (Hina) - Točno godinu dana prije negoli će na starome Juventusovu stadionu Communale biti otvorene XX Zimske olimpijske igre, u Torinu se iznimno malo priča o samim Igrama.

Građane Torina zabrinjava loša gospodarska situacija u gradu, koja je začeta ogromnom krizom automobilskog diva Fiata i smrću njegova tvorca Giannia Agnellia. U proteklih nekoliko godina u Torinu je ukinuto više od polovice radnih mjesta u Fiatu, što je veliki udarac za prijestolnicu Pijemonta, u kojoj se oduvijek govorilo da u ama baš svakoj torinskoj obitelji barem jedan član radi u ili za talijanskoga diva koji propada.

Stoga su Torinezi Igre shvatili kao veliku priliku da unaprijede grad, iz kojeg se sve više ljudi iseljava, ne samo zbog vrlo loše gospodarske situacije već i zbog sveprisutnog zagađenja. Torino je u središtu područja za koje stručnjaci procjenjuju da je među tri najzagađenija uopće u svijetu, a smog od brojne industrije već je nagnao gradske vlasti i restrikcije u prometu. Od Nove godine srijedom ne voze automobili kojima je zadnja znamenka na tablici neparna, a četvrtkom oni sa parnim.

"Torino je dosad bio središte industrije, grad automobila, a pomoću Igara ćemo ga pretvoriti u grad zdrave hrane. Shvatili smo da našu šansu trebamo tražiti u tzv.'zdravoj' industriji, proizvodnji hrane i vina jer ćemo samo tako spriječiti da grad odumre. Olimpijske igre će nam u tome pomoći, novac ćemo iskoristiti na najbolji mogući način, zapravo, već se i ulaže u metro koji će olakšati promet na našima ulicama, a otvorili smo i sveučilište 'hrane' u kojima ćemo mlade educirati za proizvodnju i prezentiranje zdrave hrane", riječi su Maria Isaie, jednog od brojnih volontera, koji će pomagati prije i za vrijeme Igara.

Ionako gust promet ulicama Torina ovih je dana još gušći zbog gradnje metroa, pa su sve ulice u središtu grada doslovce raskopane, a u novoj regulaciji prometa ne snalaze se niti taksisti. Ipak, Torinezi naglašavaju da njihov grad za godinu dana neće biti moguće prepoznati, zelene površine će se povećati barem tri puta, obnovit će se fasade, kao i središnji trg Svetoga Karla, do kojeg je danas nemoguće doći zbog radova, a na Igrama će se upravo na tom Trgu dodijeljivati odličja i proglašavati olimpijski pobjednici.

"Naš grad je zapravo prelijep, imamo gotovo 20 kilometara šetnice pod arkadama, brojne muzeje, galerije i mjesta koje se isplati viditi. No, turisti su zbog smoga i industrije zaobilazili naš grad", kazao je jedan od volontera.

Problema sa smogom nema u okolici Torina, u brdima u kojima će se održavati najmanje polovica svih sportskih natjecanja na ZOI. Pragelato, Borgata, Sestriere, Cesana, San Sicario, Salice, Pinerolo i Bardonecchia jedva čekaju da Igre započnu. U svim tim mjestima ovih su se dana održavala brojna vrhunska natjecanja kao svojevrsni ogledi za čitavu olimpijsku infrastrukturu od prijevoza, volontera do sudaca i TV-kamermana. Kako većina sportskih objekata već postoji, a nedavno je završena oko 40 milijuna eura vrijedna bob i sanjkaška staza u San Sicariu, na svim objektima neprekidno treniraju brojni sportaši,poglavito Talijani.

Naravno, i u brdima se naveliko gradi, proširuju se apartmani, izgrađuju novi jer su žitelji tih mjesta svjesni da će im za Olimpijske igre doći barem milijun turista. Slobodnih soba u Sestriereu i bližoj okolici nema, a vlasnici trljaju ruke jer za cijenu nitko ne pita, a ona je već sada dvostruko veća nego lanjske sezone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙