FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA - GOSPODARSTVO - ZA ČETVRTAK, 10. VELJAČE

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 10. veljače.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 10. veljače.

PLITVIČKA JEZERA - Glavna tema tradicionalnih poslovnih 36. susreta "Proizvođači hotelijerstvu 2005", koji se u organizaciji magazina "Hotel" održavaju na Plitvičkim jezerima, je priprema i kreditiranje ovogodišnje turističke sezone. Posebno će biti riječi o novom ovogodišnjem HBOR-ovom programu kreditiranja pripreme turističke sezone kojim se želi potaknuti turističke tvrtke na nabavu hrane, pića i druge robe od hrvatskih proizvođača. Na susretima se uz turističke djelatnike i proizvođače očekuju i predstavnici resornog ministarstva te strukovnih udruga, među kojima i Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) te Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela, koji su suorganizatori susreta (10 sati, Hotel Jezero).

ZAGREB - Institut za turizam i Ministrstvo mora, turizma, prometa i razvitka predstavit će rezultate dva istraživanja iz grupe Tomas - o stavovima i potrošnji turista i nautičara u Hrvatskoj u 2004. godini. Ta istraživanja Institut za turizam je 2004. proveo šesti put, a osim utvrđivanja profila gostiju koji posjećuju Hrvatsku donosi i zaključke o trendovima turističke potražnje. Istraživanja sadrže sociodemografske podatke o gostima, obilježja putovanja i boravka u destinaciji, troškove putovanja i boravka te stavove turista o turističkoj ponudi (11,00 sati, Ministrstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Prisavlje 14).

ZAGREB - O ulozi Hrvatske pošte (HP) na tržištu poštanskih usluga govorit će čelni ljudi HP-a na konferenciji za novinare. Uskoro će u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o pošti, koje po ocjeni Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka vode liberalnijem Zakonu, pri čemu iz tog Ministarstva ističu da izmjene ne sadrže ni jednu restriktivniju odredbu u odnosu na postojeći Zakon niti se njima proširuje monopol Hrvatskih pošta. Istodobno, Ministarstvo naglašava da zakonske izmjene sadrže i efikasnije mjere protiv prekršitelja Zakona (11,00, HP, Jurišićeva 13).

ZAGREB - Tvrtka CityExpress održat će konferenciju za novinare u povodu predloženih izmjena i dopuna Zakona o pošti. Iz CityExpressta tvrde da je riječ o širenju monopola Hrvatske pošte kojima se onemogućava daljnji rad hrvatskih kurirskih i dostavnih tvrtki (12,00 sati, Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Poslovodstvo tvrtka Končar-INEM predstavit će poslovne rezultate iz prošle godine te planove za ovu godinu s posebnim naglaskom na Končar računala (11,00 sati, Končar-INEM, Fallerovo šetalište 22).

ZAGREB - Na kraju prošle godine u Hrvatskoj su bila registrirana ukupno 215.682 poslovna subjekata, od čega je aktivno bilo njih 96.589 ili 44,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci o strukturi poslovnih subjekata prema djelatnostima pokazuju da više od tri četvrtine registriranih, ali i aktivnih subjekata otpada na četiri područja djelatnosti - trgovinu na veliko i malo, prerađivačku industriju, poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge te ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti. Podaci s kraja 2004. godine o teritorijalnoj raspoređenosti poslovnih subjekata, pak, pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata ima sjedište u Gradu Zagrebu. Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po broju registriranih pravnih osoba s udjelom od 12,5 posto. Još tri županije imaju više od 5 posto udjela registriranih pravnih osoba - Primorsko-goranska (8,4 posto), Istarska (7,3 posto) i Zagrebačka (6,2 posto).

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj se u siječnju ove godine nisu mijenjale u odnosu na prethodni mjesec, dok su u usporedbi sa siječnjem prošle godine povećane za 4,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Pritom su na godišnjoj razini, u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom povećane za 12,6 posto, u rudarstvu i vađenju za 6,5 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,6 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina&hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙