FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka razmatra smanjenje korporativnog poreza

BERLIN, 10. veljače 2005. (Hina/Dpa) - Prijedlog njemačke vlade osmanjenju korporativnih poreza našao se u četvrtak na udarunacionalnih medija, koji tvrde da je to pogreška i da je malovjerojatno da će dobiti podršku.
BERLIN, 10. veljače 2005. (Hina/Dpa) - Prijedlog njemačke vlade o smanjenju korporativnih poreza našao se u četvrtak na udaru nacionalnih medija, koji tvrde da je to pogreška i da je malo vjerojatno da će dobiti podršku.

Potez, očito tempiran da odvrati pažnju s dosad rekordne nezaposlenosti nakon 1933. koja je premašila brojku od pet milijuna, predstavio je ministar gospodarstva Wolfgang Clement u jednom TV talk showu.

Njemački korporativni porez od gotovo 39 posto među najvišima je na svijetu. Veće stope su samo u nekim američkim državama poput New Yorka i u Japanu.

Kancelar Gerhard Schroeder proteklih je mjeseci dignuo uzbunu zbog serije oštrih smanjenja korporativnih poreza u novim članicama Europske unije. Estonija je smanjila korporativni porez na nulu, Latvija na 15 posto, Mađarska 18, a Poljska i Slovačka na 19 posto.

No, njemački prijedlog smanjenja poreza, koji se još priprema, pun je mana, piše Frankfurter Allgemeine. Problem je što Schroeder želi smanjiti porezno opterećenje samo malim i srednjim kompanijama te što bi se manje porezno opterećenje odnosilo samo na profit koji poduzeća namjeravaju reinvestirati.

Konzervativni dnevni list Die Welt, koji gotovo uvijek zauzima protu-Schroederovu liniju, tvrdi da kancelara očekuju teška vremena pridobivanja članova njegove lijevo orijentirane stranke SPD za smanjenje korporativnog poreza. Čak i ako prijedlog bude prihvaćen, trebat će pristanak konzervativne opozicije, koja ima većinu u gornjem domu parlamenta.

S obzirom da Njemačku 2006. očekuju opći izbori, male su šanse da će doći do promjena poreza prije izbora, piše Die Welt. Prijedlog smanjenja korporativnih poreza mogao bi se naći na dnevnom redu tek 2007. ili 2008. ako Schroeder bude ponovno izabran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙