FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na iračke izbore

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Azija je u ponedjeljak pozdravilairačke povijesne izbore kao prvi korak prema demokraciji za podijeljeni okrvavljen narod, ističući da SAD sada mora iračkom narodu dozvolitida vodi vlastitu zemlju.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Azija je u ponedjeljak pozdravila iračke povijesne izbore kao prvi korak prema demokraciji za podijeljen i okrvavljen narod, ističući da SAD sada mora iračkom narodu dozvoliti da vodi vlastitu zemlju.

"Radi se o važnom koraku prema uspostavi demokracije u Iraku", izjavio je glasnogovornik japanske vlade Hiroyuki Hosoda.

Azijski čelnici nisu propustili poručiti novoj iračkoj vladi da u svoje redove uvrsti predstavnike svih zajednica kako bi se izbjegla podjela između većinskih šijita, koji su bili pod respresijom, i manjinskih sunita koji su bili privilegirani.

Umjereni muslimanski vođe u Indoneziji pohvalno su se izrazili o američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu jer je, kako su kazili, donio demokraciju u Irak.

"Iako tu i tamo vidimo prosvjede i terorističke akcije, čini se da su Bushove riječi o podršci demokraciji demonstrirane", rekao je Suripto, parlamentarni zastupnik iz konzervativne muslimanske stranke.

Na iračke je izbore reagirala i australska oporbena Laburistička stranka koja smatra da je sada vrijeme za početak povlačenja ne samo australskih već i američkih trupa iz te zemlje.

Australski premijer John Howard izbore je opisao "trijumfom hrabrosti naroda nad strahom", i odbacio mogućnost da australske trupe počnu sa žurnim povlačenjem.

Japan i Novi Zeland su pozvali novu iračku vladajuću garnituru da vlada za sve Iračane.

Kina je izrazila nadu da će se stanje u Iraku nakon izbora stabilizirati, ali ne krije ni svoj pesimizam glede budućnosti zemlje. Peking pritom inzistira na žurnom povlačenju američkih snaga iz te zemlje.

"Izbori u Iraku su važa korak prema obnovi zemlji. Kinu raduju ti izbori i činjenica da su održani kako je i predviđeno", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kong Quan.

China Daily, kineski list na engleskom jeziku ocijenjuje da "usprkos velikom odazivu birača, nema mjesta optimizmu".

Ruski tisak, međutim, nije imao lijepih riječi za nedeljne iračke parlamentarne izbore, opisavši ih "najkrvavijim u povijesti".

"Izbori u krvi: glasovanje održano, rat se nastavlja", piše Rosiskaja Gazeta.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je za BBC radio izjavio da su se izbori u Iraku održali na "izvanredan način s obzirom na uvijete".

"Bilo je dosta skepticizma u određenim krugovima", kazao je Straw.

"Neki su na ponižavajući i podrugljiv način pitali da li su Iračani, koji su arapi, spremni za demokraciju", dodao je.

Američki tisak je ujedinjen u ocijeni da irački izbori, s odazivom iznad svih očekivanja, predstavljaju "značajan uspjeh" koji potkrijepljuje strategiju predsjednika Georgea W. Busha.

Francuski ministar vanjskih poslova Michele Barnier je ocijenio da su izbori u Iraku 2pobjeda iračkog naroda" i "prvi važan korak prema demokraciji".

Španjolski tisak pozdravlja hrabrost onih koji su pristupili glasovanju, ali i upozorava na posljedice izostanka sunita.

Za El Mundo, izbori "pokazuju u kojoj mjeri Iračanim nakon pola stoljeća represije, žele da se čuje njihov glas".

"Nijedno političko rješenje, međutim, nije održivo ili trajno ukoliko se zanemari 20 posto stanovništva", piše nadalje El Mundo, ističući da su "suniti itekako potrebni jer predstavljaju laičku alternativu uspostavi islamskog režima".

El Pais piše da "izbori ne mogu razriješiti ključni čvor krize, ali daju na znanje Iračanima da sami moraju pronaći izlaz iz ove drame". List također upozorava na nužnost "pronalaženja formule u koju će biti uključeno sunitsko stanovništvo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙