FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matulović Dropulić: Vlada odlučna u zaštiti okoliša

ŠIBENIK, 9. veljače 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulićistaknula je danas u Šibeniku da je Vlada odlučna u zaštiti okoliša paće se u ovoj godini nastaviti rušiti bespravno sagrađene objekte kojise ne mogu uklopiti u prostorne planove.
ŠIBENIK, 9. veljače 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić istaknula je danas u Šibeniku da je Vlada odlučna u zaštiti okoliša pa će se u ovoj godini nastaviti rušiti bespravno sagrađene objekte koji se ne mogu uklopiti u prostorne planove.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa šibensko-kninskim županom Dujom Stančićem i predstavnicima gradskih vlasti Šibenika i Vodica, ministrica je rekla da je lani srušeno više od 300 bespravnih objekata.

"Nije to posao koji volimo raditi, ali moramo da bismo sačuvali područja namijenjena poljoprivredi, gospodarskom razvoju i turizmu. Tamo gdje bude moguće sanirati stanje, bespravno sagrađeni objekti bit će legalizirani, ali vodeći stalno računa da ne dođe do značajnog povećanja građevinskog zemljišta. Na obalnom području nismo dosad srušili ni jedan stambeni objekt i vjerujem da to nećemo učiniti ni ubuduće. Riječ je isključivo o vikendicama koje su zauzele cijelu našu obalu. Njihovu izgradnju u prvom i drugom redu uz more više nećemo dopustiti", rekla je Matulović Dropulić.

Izvijestila je da prostorni planovi u gradovima i općinama na obalnom području moraju biti završeni do kraja svibnja, a u ostalom dijelu Hrvatske do kraja prosinca, te je najavila da bi prostorni plan Šibensko-kninske županije trebao za koji dan dobiti suglasnost Ministarstva.

U vezi s problemom zbrinjavanja otpada ustvrdila je da u Hrvatskoj više neće biti nekontroliranog gomilanja otpada, te da je osnivanje Fonda za zaštitu okoliša znatno pridonijelo bržoj i djelotvornijoj sanaciji komunalnih deponija.

"U pripremi je strategija gospodarenja komunalnim otpadom koju bi uskoro trebao prihvatiti Sabor, kao i Pravilnik o ambalažnom otpadu. Svaka bi županija trebala imati svoj centar za gospodarenje komunalnim otpadom, a sada je prioritet osigurati i financirati primarnu reciklažu u svim gradovima i općinama. Očekujemo da će tako količina otpada biti smanjena za gotovo 50 posto. Uređenje šibenskog deponija Bikarac u regionalni centar za gospodarenje otpadom jedan je od triju projekata za koje smo novac zatražili iz pretpristupnih fondova EU", kazala je Matulović Dropulić.

Na novinarsko pitanje što će biti s izgradnjom centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, mjestu na granici šibenske i splitske županije u neposrednoj blizini naseljenih mjesta u unešićkoj općini, odgovorila je da će "o svemu odlučiti struka".

"Bude li bilo kakvih opasnosti po okoliš, centar se neće graditi. Kaže li struka da opasnosti nema, nastavit ćemo prema planu. Nema mjesta glasinama o mogućem odlaganju opasnog otpada u Lećevici. Po zakonu opasni otpad mora zbrinuti država", ustvrdila je ministrica.

Članovi udruga iz Lećevice i Unešića okupili su se ispred zgrade Županije izražavajući nezadovoljstvo planiranom izgradnjom centra za zbrinjavanje otpada na svome području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙